fbpx
Сьогодні
15:34 09 Жов 2020

"Чесно" розробили сайт, що відображає поправки нардепів до законопроектів

Рух "Чесно" презентував сайт, що відображає поправки народних депутатів до законопроектів.

"Чесно" розробив низку інструментів, які дають змогу зробити українську політику прозорішою. Сьогодні ми презентуємо ще один інструмент. Інструмент стосується саме поправок, які вносять наші народні депутати", – сказала координатор руху "Чесно" Віта Думанська на прес-конференції у Києві.

Вона нагадала, що за рік роботи Верховна Рада проголосувала трохи більше ніж 5000 разів, і 60% голосувань були саме за поправки, тобто кожна десята поправка, яка вносилася на розгляд до зали, набирала необхідні 226 голосів.

За словами Думанської, на основі інструменту, створеного рухом "Чесно", можна зрозуміти зв'язки між депутатами та їхні спільні інтереси до певного законопроекту.

На сторінці бета-версії інструменту руху "Чесно" щодо відстежування поправок народних депутатів можна побачити пофракційно топ-20 народних депутатів, чиї поправки частіше ухвалювалися.

На сторінці інструменту можна обирати будь-яку фракцію чи групу окремо і на інтерактивному графіку дивитися, хто з членів цих фракцій чи груп скільки поправок подавав.

Крім того, можна побачити законопроєкти, щодо яких найбільше поправок враховувалося у залі пленарних засідань і як за них голосували народні депутати.

За словами парламентського аналітика руху "Чесно" Оксани Ставнійчук, найбільше поправок було проголосовано до законопроекту №2285-д "Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор".

Вона також наголосила, що однією з причин створення нового інструменту на сайті "Чесно" стала закритість деяких комітетів.

Так, за її словами, "на сайтах комітетів часто немає повної інформації про те, як дискутуються поправки до законопроектів, і не завжди зрозуміла позиція комітету".

Ставнійчук нагадала, що антирейтинг відкритості парламентських комітетів, складений рухом "Чесно", очолює комітет з питань нацбезпеки та оборони, "в якого дуже складно з доступом до інформації". За її словами, на другому місці комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці, а на третьому – комітет з питань економічного розвитку.

Як нардепи Ради-9 подають поправки. Презентація інструмента Руху ЧЕСНО

ℹ Аналітики Руху ЧЕСНО розробили інструмент, що дозволяє відстежувати поправки нардепів, фракцій та груп у Верховній Раді. 59% голосувань, що відбулися у Верховній Раді 9 скликання, були голосуванням за поправки до законопроектів. Кожна десята поправка, винесена на голосування у залу засідань, набрала необхідні 226 голосів. Аналітики ЧЕСНО розробили онлайн-інструмент, що допоможе журналістам та аналітикам відстежувати поправки нардепів, фракцій та груп. 📌 Пропонуємо 9 жовтня о 10.00 приєднатися до круглого столу на тему: "Як нардепи Ради-9 подають поправки. Презентація інструмента Руху ЧЕСНО".🎤 Спікери:✔Віта Думанська, координаторка Руху ЧЕСНО ( Рух ЧЕСНО)✔Оксана Ставнійчук, провідна парламентська аналітикиня Руху ЧЕСНО⚡️ Питання до обговорення:– Хто із нардепів найчастіше подає поправки?– Які законопроєкти зазнають найбільших змін після подання поправок?– Які групи інтересів у Верховній Раді можна визначити на основі поданих поправок?🔹 Реєстрація для журналістів за посиланням: https://forms.gle/nUZRgPpGkkRVPyqh7Контактна особа: 098 543 03 02 – Ірина, комунікаційниця ЧЕСНО❓ Свої питання можете писати до початку події під анонсом або на [email protected], а також під час самої події в коментарях до трансляцій та на пошту. ❗️ Онлайн-трансляція відбудеться на Facebook-сторінці, YouTube-каналі та сайті УКМЦ.

Gepostet von Рух ЧЕСНО am Freitag, 9. Oktober 2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: