fbpx
Сьогодні
12:41 08 Жов 2020

З ковідного фонду вперше закуплять апарати ШВЛ: МОЗ звинуватило "Медзакупівлі" у затягуванні

Наприкінці жовтня в Україну мають доставити 200 апаратів штучної вентиляції легень, які вперше закуплять за гроші із Фонду з боротьби з коронавірусом.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова під час брифінгу.

"30 вересня укладено договір про закупівлю щодо придбання апаратів ШВЛ у кількості 100 одиниць на суму 42 млн грн. Крім того, 5 жовтня МОЗ погодило другий договір на решту апаратів ШВЛ у кількості 100 одиниць. І ми сподіваємося, що найближчим часом держпідприємство  "Медичні закупівлі" укладе і підпише цей договір.

За їхньою інформацією, з кінця жовтня будуть організовані поставки ШВЛ у кількості 200 одиниць", – розповіла Шаталова.

У тому, що з коронавірусного фонду досі не закупили апарати ШВЛ, МОЗ звинувачує ДП "Медичні закупівлі України".

"1 липня були повністю визначені всі медико-технічні вимоги і характеристики і надіслані до ДП "Медичні закупівлі".

В системі "Прозоро" 16.07 через більш ніж 2 тижні після отримання медико-технічних характеристик був опублікований аукціон, про який ми дізналися завдяки системі "Прозоро".

В результаті цього аукціону були 7 учасників і 2 з цих учасників подали свої пропозиції, які відповідали технічним вимогам. Попри це ДП 5 серпня звернулося до міністерства щодо пропозицій збільшити очікувану вартість закупівлі ще на 126 млн грн. Тобто за одні і ті ж апарати ШВЛ держпідприємство хотіло отримати вдвічі більше коштів", – сказала Шаталова.

Це не перший конфлікт МОЗ та держпідприємства "Медичні закупівлі України".

Нагадаємо, що депутати "Євросолідарності" вимагають від НАБУ провести розслідування незаконних витрат державних коштів з ковідного фонду і планують звернутися до адміністративного суду щодо законності дій уряду щодо перерозподілу цих коштів.

Нардепи нагадали, що Кабмін своєю постановою перерозподілив 35 із 66 млрд грн фонду Міністерству інфраструктури, чим перевищив свої повноваження.

"Міністерство інфраструктури точно не входить до переліку тих структур, які можуть протистояти епідемії Covid-19. І те, що ці гроші саме через акт Кабінету Міністрів пішли на дороги, про що в законі і згадки немає, це жодним чином не пов'язано з протидією епідемії – ми вважаємо, що в цьому є дуже серйозні корупційні підстави. На дорогах легше красти і закопати ці гроші в асфальт", – сказала Вікторія Сюмар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: