fbpx
Сьогодні
11:52 08 Жов 2020

"Євросолідарність" вимагає від НАБУ розслідувати зловживання із розподілом коштів ковідного фонду

Нардепи з фракції "Європейська солідарність" вимагають від НАБУ провести розслідування незаконних витрат державних коштів з ковідного фонду і планують звернутися до адміністративного суду щодо законності дій уряду щодо перерозподілу цих коштів.

"Ми ще навесні створили спеціальний фонд для боротьби з Covid-19. І коли парламент створював цей фонд, це було зроблено спеціальним законом. Фонд налічував майже 66 млрд грн. І відповідно до цього закону всі ці гроші мають дуже чітко піти на заходи із запобігання виникненню, поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемії Covid-19", – сказала народний депутат Вікторія Сюмар у коментарі журналістам.

Вона зазначила, що в законі дуже чітко прописано, на що можуть бути спрямовані ці гроші: це, зокрема, додаткові доплати до зарплати медпрацівникам, надання грошової допомоги громадянам похилого віку, особливо якщо їхньому здоров'ю нашкодила хвороба, надання одноразової допомоги сім'ям медпрацівників, які померли від Covid-19.

Кошти фонду також передбачалися на транспорт Пенсійному фонду, кредити для постраждалих унаслідок епідемії підприємств.

Водночас, за словами парламентарія, Кабмін своєю постановою перерозподілив 35 із 66 млрд грн фонду Міністерству інфраструктури України, чим перевищив свої повноваження.

"Міністерство інфраструктури точно не входить до переліку тих структур, які можуть протистояти епідемії Covid-19. І те, що ці гроші саме через акт Кабінету Міністрів пішли на дороги, про що в законі і згадки немає, це жодним чином не пов'язано з протидією епідемії – ми вважаємо, що в цьому є дуже серйозні корупційні підстави. На дорогах легше красти і закопати ці гроші в асфальт", – сказала Сюмар.

За її словами, в Україні епідемія Covid-19 на сьогодні вийшла з-під контролю влади.

"Наразі цих коштів критично не вистачає для розгортання лікарень третьої хвилі, закупівлі кисневих концентраторів. Зрештою для того, щоб мотивувати медичних працівників працювати в цих лікарнях третьої хвилі", – зазначила Сюмар.

"Зустрілися сьогодні вранці з директором НАБУ Артемом Ситником і передали йому наше звернення про витрату грошей з фонду Антіковід. Ситник сказав, що провадження зареєструють.
Розслідування про те, хто і як приймар рішення про розподіл грошей буде. І суспільство отримає відповіді на чиїй совісті повністю втрачений шанс на літо підготувати лікарні і медиків, і рятувати життя людей", – написала вона у фейсбуці.

Зустрілися сьогодні вранці з Директором НАБУ Артемом Ситником і передали йому наше звернення про витрати грошей з фонду…

Gepostet von Вікторія Сюмар am Donnerstag, 8. Oktober 2020

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: