fbpx
Сьогодні
09:27 07 Жов 2020

В Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди "Новічка" в організмі Навального: Росія відреагувала

Фото Getty Images

Росія має намір представити свою версію ситуації в справі про отруєння російського опозиціонера Алєксєя Навального у взаємодії з Німеччиною і секретаріатом Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС РФ.

"Фантастична, по суті, історія, ініційована з подачі Берліна його євроатлантичними союзниками укупі з керівництвом Технічного секретаріату ОЗХЗ, отримала своє продовження за заздалегідь спланованим конспірологічним сценарієм", – йдеться в заяві.

У російському відомстві заявили, що нададуть державам-учасницям ОЗХЗ "хронологію закулісних маніпуляцій основних дійових осіб цієї вистави".

Нагадаємо, 6 жовтня ОЗХЗ оприлюднила висновок щодо отруєння Навального. У ньому вказано, що у біоматеріалах російського опозиціонера виявили сліди агента, подібного до інших з групи "Новічок".

Звіт підготували у відповідь на запит німецького уряду, направлений 20 серпня, передає "ЄП".

"Результати аналізу лабораторіями ОЗХЗ біологічних зразків, зібраних персоналом ОЗХЗ, якими поділилися з ФРН, підтверджують, що біологічні маркери інгібітора холінестерази, виявлені у зразках крові й сечі пана Навального, мають структурні характеристики подібні до токсичних хімікатів, що належать до списків 1.A.14 та 1.A.15, які були додані у Додаток з хімічних речовин до Конвенції про заборону хімічної зброї на 24-й сесії конференції держав-учасниць у листопаді 2019 року. Даний інгібітор холінестерази не зазначений у Додатку", – йдеться у звіті.

Зазначається, що ці результати викликають велику стурбованість.

"Постійне представництво Німеччини в ОЗХЗ подало прохання, щоб технічний секретаріат поділився висновками цього звіту з усіма країнами-членами та розмістило його у публічному доступі…. Країни-учасниці оголосили, що використання хімічної зброї будь-ким за будь-яких обставин засуджується і повністю суперечить нормам, встановленим міжнародною спільнотою. Відтак важливо, щоб країни-учасниці дотримувалися правил, на які вони пристали більше 25 років тому", – додають у звіті.

Після цього уряд Німеччини заявив, що найближчими днями обговорить "наступні кроки" з ОЗХЗ та європейськими партнерами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: