fbpx
Сьогодні
17:55 06 Жов 2020

В Україні з'явився новий ресурс з моніторингу стану повітря

English version here

В Україні запустили новий інформаційний ресурс CleanAir.org.ua щодо стану забруднення повітря.

Наскільки в моєму місті забруднене повітря? Що я можу зробити для захисту свого здоров'я? Які основні «гарячі точки» і заводи, що забруднюють наше повітря? На ці запитання мешканці тепер можуть знайти відповіді на нещодавно запущеному веб-порталі CleanAir.org.ua, який містить інформацію про промислове забруднення в Україні та активізм.

Основним елементом веб-сайту є презентація даних станцій EcoCity – розширювана  мережа громадських станцій моніторингу повітря, встановлених у десятках міст у промислових районах України. В даний час понад 250 станцій щохвилини надсилають дані в Інтернет.

CleanAir.org.ua – це не просто епіцентр даних про актуальний стан якості повітря в Україні та заходи, організовані місцевими громадянськими ініціативами. Це платформа, що пропонує вичерпну інформацію для всіх ініціативних жителів міст України, які страждають від забруднення повітря.

Українці розробили унікальну мобільну станцію моніторингу повітря

Максим Сорока

«Портал надає можливість дізнатись більше про те, як забруднене повітря впливає на здоров'я людей і які кроки ми можемо зробити для покращення ситуації в наших містах. Він містить наукові публікації, дослідження та аналітику», – пояснює Максим Сорока, технічний експерт проекту «Чисте повітря для України».

За даними Європейського кардіологічного товариства, забруднення атмосферного повітря в Україні може спричинити щороку до 83 960 надмірних смертей.

«Першим кроком до збереження нашого здоров'я є детальні знання про це забруднення. На жаль, дані державного моніторингу не є загальнодоступними, а в деяких містах моніторинг взагалі не існує. Ми віримо, що достовірна інформація допоможе жителям вимагати необхідних заходів від відповідальних державних органів та політиків», – говорить Павліна Філіпповова, координатор проекту «Чисте повітря для України» чеської громадської організації «Арніка».

Розвиток порталу був фінансово підтриманий Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках програми Transition та Національного фонду демократії (США).

Як це працює?

Відвідувачі порталу CleanAir можуть знайти інформацію про громадські ініціативи, які борються із забрудненням повітря в українських містах, таких як Кривий Ріг, Маріуполь, Запоріжжя, Харків, Краматорськ та Нікополь. Крім того, тут є також інструкції щодо придбання громадської станції моніторингу повітря та її встановлення.

«Наші станції моніторингу є доступним рішенням для тих, хто цікавиться рівнем забруднення повітря у своєму місті. Чим більше станцій встановлено, тим точнішу інформацію ми отримаємо. Перевага станцій EcoCity перед іншими подібними цивільними науковими системами полягає в тому, що вони контролюють не тільки тверді частинки, але й інші речовини, небезпечні для здоров'я людини, такі як діоксид азоту, монооксид вуглецю, аміак, приземний озон та леткі органічні сполуки», – додає Сорока.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: