fbpx
Сьогодні
15:09 06 Жов 2020

"Я не бачу підстав для розриву дипломатичних відносин": Кулеба розповів про українсько-білоруські стосунки та санкції

English version here

Фото Reuters

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що прикро спостерігати зміцнення позицій Росії в Білорусі, адже це є ризиком для національної безпеки України.

Про це міністр закордонних справ сказав в інтерв'ю BBC News Україна.

Дмитро Кулеба відповів, що Україна готова приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі.

"Я хочу подивитися на остаточне юридичне рішення, хто там в цьому списку (інтерв'ю відбувалося за кілька годин після ухвалення санкцій ЄС.), але так, ми налаштовані приєднатися до цих санкцій, бо тут вже йдеться про питання послідовності політики.

Україна вважає, що в цій ситуації важливо діяти єдиним фронтом. Якщо ми вже є країною Заходу, якщо ми підтримуємо позицію ЄС, то нам потрібно діяти спільно з Європейським Союзом в цих питаннях. Тут дуже важливе питання солідарності. Зауважу, що для нас ціна такої політики солідарності набагато вища – ми не є членами ЄС, ми не є членами НАТО, ми не перебуваємо під "парасолькою захисту" цих інститутів і ресурсів, які вони надають цим країнам. Але менше з тим, навіть в цих складних умовах, ми робимо все, що в наших силах, щоб допомагати народу Білорусі в цій складній ситуації".

Міністр прокоментував перспективу розвитку відносин з Білоруссю: "Я не бачу підстав для розриву дипломатичних відносин або для пониження присутності України в Білорусі до рівня тимчасового повіреного, як у нас це з Росією, але я бачу підстави, і ви знаєте, що це офіційна позиція України, згорнути офіційні контакти, залишивши вікно комунікації у МЗС.

Що стосується економічної взаємодії, ми не плануємо атакувати, не плануємо робити Білорусі ще гірше.

Але тут питання в іншому – треба буде дивитися, що буде з білоруською економікою в найближчі місяці з точки зору заходу російських грошей і російського контролю в цей бізнес. От тоді треба сідати і аналізувати кожен великий контракт, і дивитися, чи не з'явилися додаткові ризики, бо в нас є висока взаємодія і у військово-торговому секторі. Але наразі не вважаю, що запровадження торгового ембарго з боку Білорусі чи України, було б мудрим кроком".

На уточнююче запитання, про те якщо з'явиться контроль російських компаній над білоруськими підприємствами, чи будуть тоді переглянуті взаємини з Білоруссю, Кулеба відповів, що треба дивитися конкретні випадки:

"Є великі гіганти, є конкретні контракти. Якщо це переходить під контроль росіян – а ми знаємо, що там, де російський бізнес, там і російське ФСБ – треба буде сідати і вираховувати ризики".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: