fbpx
Сьогодні
13:25 03 Жов 2020

У Зеленського немає лояльних медіа, але є провальний піар, - моніторинг ЗМІ перед виборами

Команда президента Володимира Зеленського та його партії "Слуга народу" не має повністю лояльних впливових ЗМІ, і загалом позиція влади перед місцевими виборами повністю програшна.

Про це свідчать проміжні результати моніторингу інформаційних форматів на телебаченні напередодні і на початку місцевих виборів, оприлюднені сайтом "Детектор медіа".

"Найбільш примітним фактором, що впливає на відображення виборів в медійному просторі, є відсутність у влади (команди президента і партії "Слуга народу") своїх або беззастережно лояльних до неї впливових медіа. Це означає, що "Слуги народу", на відміну від головних конкурентів на виборах, не вибирають, в якому форматі бути представленими в медіа», – йдеться в матеріалі.

Водночас уперше за майже десять років ні на одному центральному або інформаційному каналі немає системного піару влади.

"Хоча час від часу трапляються "тепличні" інтерв'ю або виступу перших осіб держави на ток-шоу, зокрема в "Свободі слова" на ICTV і "Свободі слова Савіка Шустера" на "Україні", або в програмах телеканалу "Україна 24″, який теж належить Ринату Ахметову", – констатують автори дослідження.

За висновком "Детектор медіа", позиція влади в медіапросторі "програшна з кількох причин".

По-перше, непрофесійні та несвоєчасні комунікації: влада рідко бере ініціативу і в більшості випадків виправдовується у відповідь на звинувачення. Так було з "вагнерівцями", з інспекцією в Донбасі, з провокаційними заявами членів мінської групи, з корупційними скандалами в "Слузі народу".

По-друге, "присутність влади в теленовинах – це практично виключно піар президента". Такий формат був у Петра Порошенка, за винятком того, що прем'єр-міністр тепер не перебиває піаром президента. Моніторинг теленовин за серпень показав зростання кількості піару Зеленського і зниження кількості згадок про "Слугу народу".

По-третє, "слуги народу" слабкі в публічних дискусіях і програють у всіх політичних ток-шоу, якщо вони не зрежисовані на користь влади. Їм постійно доводиться захищатися і відповідати на критику на адресу президента, глави його офісу Андрія Єрмака і так далі.

Періодично "слуг" топлять їх власні однопартійці, наприклад, орієнтовані на Ігоря Коломойського (Олександр Дубинський) або проросійські (Максим Бужанський, Євген Шевченко та інші).

За даними спостерігачів, у медіа Коломойського, в тому числі і з вуст представників монобільшінства, постійно звучить деструктивна критика на адресу прем'єр-міністра Дениса Шмигаль.

Телеканал "1+1", який на президентських і парламентських виборах підтримував Зеленського і "слуги народу", тепер зосереджений на просуванні партії "За майбутнє" ( "За майбутнє").

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: