fbpx
Сьогодні
11:14 03 Жов 2020

У ЦВК назвали головну проблему на місцевих виборах

Перед місцевими виборами в Українііснує одна важлива проблема – як голосуватимуть заражені коронавірусом українці, що перебувають на самоізоляції. Член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко сказав, що до цих людей приходитимуть додому, але водночас просить депутатів врегулювати це питання законодавчо.

Про це він сказав під час круглого столу на тему: "Місцеві вибори-2020 і COVID-19", передає УНН.

За його словами, до "коронавірусних українців" приходитимуть додому з бюлетенями.

"Найпроблемніше питання – це голосування за місцем знаходження людей, які перебувають на самоізоляції. Це те, що потрібно врегулювати на законодавчому рівні, але, думаю, навіть якщо це не буде врегульовано … у нас передбачена ця процедура голосування за місцем перебування. Єдине, що ми врегулюємо порядок здійснення цього голосування. В тому сенсі, що до кого ми спочатку йдемо проводити це голосування, до яких виборців. Ті, що перебувають на самоізоляції – це, напевно, буде в другу чергу", – розповів Гевко.

Він нагадав, що в Раді лежить законопроєкт №4117 про внесення змін до Виборчого кодексу та деяких законодавчих актів щодо особливостей організації підготовки та проведення виборів в період карантину. Член ЦВК пояснив, що ці зміни регламентують права і зобов'язання всіх учасників голосування в умовах пандемії.

"Все ж таки є надія, що він буде розглянутий і прийнятий і таким чином вдасться вжити на належному рівні всіх заходів, щоб люди безпечно могли проголосувати. І ті виборці, які перебувають на самоізоляції в тому числі", – підкреслив Гевко.

Зазначимо, що вибори вперше проводяться в "екстремальних" умовах – епідемії коронавірусу – і уряд у зв'язку з цим впровадив карантинні правила для українців на виборчих дільницях. Так, крім паспорту, буде необхідна і маска, її можна буде зняти тільки для того, щоб член комісії ідентифікував виборця. Окремо на дільниці стежитимуть за дотриманням соціальної дистанції в півтора метра, а на вході проведуть температурний скринінг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: