fbpx
Сьогодні
10:04 02 Жов 2020

ЄС досяг згоди щодо санкцій проти режиму Лукашенка, але проти самого президента Білорусі їх не вводитимуть

фото: БЕЛТА

Самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка немає в санкційному переліку Європейського Союзу.

Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель після саміту ЄС, повідомляє "ЄП" з посиланням на Guardian.

"Александра Лукашенка немає в нинішньому списку. Але ми будемо стежити за розвитком ситуації" – сказав Мішель.

За інформацією європейських дипломатів, Лукашенка можуть внести у чорний список пізніше, якщо він відмовиться вступати у переговори з опозицією.

Нагадаємо, лідери ЄС на саміті відкрили шлях до затвердження санкцій щодо чиновників режиму Александра Лукашенка після того як Кіпр погодився зняти своє вето.

Санкції полягають у заморожуванні активів і забороні на поїздки приблизно 40 білоруських чиновників, причетних до фальсифікацій на виборах і до розгону протестувальників після голосування. Ці заходи будуть прийняті відразу ж, заявив журналістам голова саміту ЄС Шарль Мішель.

27 національних лідерів досягли прориву у справі санкцій в перші години п'ятниці, коли Кіпр скасував своє вето на це рішення.

"Ми сьогодні прийняли рішення ввести санкції проти Білорусі. Це чіткий сигнал, який ми посилаємо. Ми заслуговуємо довіри", – сказав Мішель після засідання.

Кіпр протягом декількох тижнів відмовлявся схвалювати санкції щодо Білорусі, якщо інші держави-члени не погодяться розширити чорний список проти Туреччини через її розвідку природного газу в Східному Середземномор'ї. Інші уряди, включаючи Німеччину, побоювалися провокувати президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який відіграє ключову роль у стримуванні нелегальної міграції в Європу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: