fbpx
Сьогодні
21:51 01 Жов 2020

Кравчук розповів деталі скандалу у ТКГ через росіян

Фото Getty Images

Перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук розповів деталі засідання, на якому російська сторона запропонувала вести аудіо- та відеозаписи.

Про це пише «Україна 24».

«Пропозицію на початку роботи ТКГ про форму відеоконференції зробив Гризлов. Він сказав, що, враховуючи те, що Україна допускає перекручення деяких фактів, заяв, тлумачень, які виголошуються на конференції, потрібно робити відео- та аудіозаписи, щоб можна було спростувати. Але представник в ТКГ від ОБСЄ пані Грау сказала, що це суперечить дипломатичній практиці й що вона не може погодитись з такою позицією. Почалася дуже гостра дискусія, і, на жаль, вона тривала протягом трьох годин – це такий випадок унікальний», – заявив Кравчук.

За його словами, Гризлов, зрозумівши гостроту ситуації, яка могла закінчитись припиненням роботи ТКГ, офіційно сказав: «Я знімаю свою пропозицію».

«Росія попросила пані Грау, щоб вони (ОБСЄ – ред.) запропонували якийсь механізм, який можна було б використати при проведенні засідань. Вона сказала, що дасть письмові пропозиції. Я не думаю, що Росія хотіла використати (записи – ред.), тому що сучасні технічні засоби дозволяють це робити. Але є одне питання: якщо офіційно буде прийнято таке рішення, то це стає офіційним документом. Українська делегація виступала і виступає проти таких записів», – зазначив перший президент.

Як повідомлялося, Фокін 29 вересня на засіданні комітету ВР заявив, зокрема, що не бачить "жодного підтвердження" війни між Росією й Україною. Він назвав Росію "контрагентом", а також знову заявив про необхідність оголосити загальну амністію на Донбасі.

Комітет Верховної Ради вирішив ініціювати ухвалення постанови, в якій закликати президента Володимира Зеленського припинити перебування Фокіна в делегації України для участі у ТКГ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: