fbpx
Сьогодні
11:09 28 Вер 2020

Конституційний суд завтра розгляне конституційність закону про ринок землі

Фото unsplash.com

Велика палата Конституційного суду України у вівторок, 29 вересня, розгляне конституційність закону про ринок землі. Розгляд відбудеться на відкритій частині пленарного засідання.

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Суд розгляне справи за конституційними поданнями 48 та 53 народних депутатів.

"Автори клопотань стверджують, що земля як об'єкт права власності українського народу є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, в першу чергу стосується саме земель сільськогосподарського призначення", – зазначено в повідомленні.

На думку парламентаріїв, прийняття Верховною Радою закону відбулося з порушенням конституційної процедури розгляду та прийняття, а положення документа суперечать приписам Конституції України.

"Народні депутати України зазначають, що тільки український народ має право приймати рішення про розпорядження таким об'єктом права власності, як земля, через всеукраїнський референдум", – наголошується у повідомленні.

Засідання розпочнеться о 10:00.

Нагадаємо, в середині травня у КСУ надійшло конституційне подання 53 нардепів, які просили перевірити закон про ринок землі на відповідність Конституції. Воно надійшло від народних депутатів від "Опозиційної платформи – За життя" та нардепа Олександра Дубінського.

Також на початку травня суд отримав подання про скасування закону про ринок землі від депутатів "Батьківщини" і членів депутатської групи "За майбутнє".

Нагадаємо, в ніч на 31 березня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон про ринок сільськогосподарської землі. За це рішення проголосувало 259 депутатів. Президент підписав закон 28 квітня 2020 року. Рада розглядала законопроєкт про ринок землі з 6 лютого 2020 року. До другого читання депутати подали 4 018 правок.

Відповідно до закону, ринок сільськогосподарської землі в Україні має запуститися поетапно. Спочатку, з 1 липня 2021 року, земельні паї дозволять продавати та купувати лише громадянам України (фізичним особам). Загальна площа землі, якою дозволено буде володіти складе до 100 гектарів. Компанії та юридичні особи зможуть придбавати землю з 1 січня 2024 року.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: