fbpx
Сьогодні
21:11 26 Вер 2020

В Японії заявили, що однією з причин непідписання мирної угоди з Росією стала анексія Криму

Колишній прем'єрміністр Японії Сіндзо Абе заявив, що однією з причин непідписання мирної угоди з Росією стала анексія Криму.

Про це Абе заявив у інтерв'ю Nikkei, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним в грудні 2016 року він відчув, що Путін готовий активно домагатися вирішення територіальної суперечки з Японією. Найближе до врегулювання обидві країни були в період до зустрічі в листопаді 2018 року в Сингапурі.

"Було розуміння, що ми нарешті наближаємося до переговорів про укладення угоди", – сказав Абе.

Він додав, що у певний момент очікував, що матиме повідомити про це рішення народу та розпустити нижню палату парламенту для проведення позачергових виборів.

"Але зрештою угода так і не була підписана через напружені відносини між Вашингтоном і Москвою після анексії Росією Криму", – підкреслив Абе.

Японія багато років оскаржує приналежність чотирьох островів Курильської гряди – Ітурупа, Шикотану, Кунаширу і Хабомаї. Вони були окуповані СРСР наприкінці Другої світової війни. Через територіальні суперечки Росія і Японія досі не підписали мирний договір. У листопаді минулого року після зустрічі японського прем'єра Сіндзо Абе і російського президента Володимира Путіна стало відомо, що Японія готова повернутися до декларації щодо островів 1956 року. У ній СРСР погоджувався передати Японії Хабомаї та Шикотан після підписання мирного договору.

У січні 2020 року в Москві відбувся черговий раунд переговорів між президентом Росії Володимиром Путіним і прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе. Після переговорів Кремль заявив, що "поки не фіксує будь-яких змін в позиції Японії".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: