fbpx
Сьогодні
13:17 24 Вер 2020

Зеленський: Україна не йде на шантаж, і Європа, і Росія це бачать

English version here

фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський запевняє, що Україна не йде на шантаж, але знаходить баланс для засідань Тристоронньої контрактної групи.

Про це він заявив під час спільної з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою пресконференції у Братиславі, передає Укрінформ.

"Україна не йде на шантаж. І це бачать сьогодні всі – і Європа, і, до речі, Росія. Але ми дійсно знаходимо сьогодні баланс для засідання ТКГ у Мінську – і баланс у виваженій політиці, і в діалозі в режимі засіданні ТКГ, і в діалозі з Російською Федерацією – суб'єктом Мінського процесу", – сказав Зеленський у відповідь на запитання, яка реакція України на блокування Росією переговорного процесу в ТКГ вимогами щодо ухвалення Верховною Радою постанови про вибори в ОРДЛО.

За словами президента, цей діалог "крихкий, нестабільний", але Україна робить усе, щоб цей діалог був і був результат.

Зеленський зауважив, що результат дійсно є. Зокрема, він нагадав, що на Донбасі триває режим "тиші".

"Результат цих засідань "Мінська" чи "Нормандії" ми з вами знаємо, який є. Складний режим припинення вогню, непростий режим тиші, але він є", – наголосив Зеленський, додавши, що "якщо б не прицільні провокації, ми б зберегли життя всіх людей, всіх людей, які загинули через бойові втрати".

Зеленський нагадав, що 6 вересня на Донбасі в результаті обстрілу загинув один український військовий.

Нагадаємо, 16 вересня ТКГ обговорювала постанову Верховної Ради про місцеві вибори. Представники російської сторони наполягають, що воно не відповідає мінським угодам.

Нинішня постанова про місцеві вибори, яку затвердила Рада, передбачає, що місцеві вибори на окупованих територіях можуть відбутися лише після припинення окупації та збройної агресії Росії проти України, виведення усіх незаконних збройних формувань з території України та відновлення контролю за кордон

Росія висунула Україні вимогу переглянути постанову. У разі відмови розглянути це питання пригрозила заблокувати процеси щодо врегулювання на сході України, зокрема обмін полоненими та зустріч лідерів нормандської четвірки.

Глава ОПУ Андрій Єрмак зауважив, що Україна під час зустрічі радників в нормандському форматі не обіцяла вносити зміни до постанови про місцеві вибори для проведення їх на окупованих територіях.

Повідомлялося, що переговори в ТКГ по Донбасу заблоковані російською стороною. Вона продовжує в ультимативній формі вимагати від України, щоб Верховна Рада голосувала за потрібні їй закони, розповів представник Донецької області в українській делегації ТКГ Денис Казанський.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: