Новини

Помилка в інформуванні НАЗК про майновий стан не є підставою для відставки, – Зеленський

Президент Володимир Зеленський пояснив, що несвоєчасне інформування ним НАЗК про зміни у майновому стані його сім'ї стало результатом помилки, яка була одразу публічно визнана та виправлена, і це не є підставою для його відставки з посади глави держави.

Так Зеленський відповів на електронну петицію із закликом піти у відставку за порушення закону "Про запобігання корупції" через недекларування доходів від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Її зареєстрував політолог та екс-народний депутат Віктор Уколов, і в середині липня вона набрала необхідні для розгляду її президентом 25 тис. голосів.

"18 квітня 2019 року у програмі "Право на владу" кандидат у президенти Володимир Зеленський пообіцяв подати у відставку, якщо порушить закон. Цим він обнадіяв і здобув підтримку 73% виборців у другому турі, який відбувся через чотири дні після тієї заяви.

7 липня 2020 року президент Володимир Зеленський зізнався, що не задекларував 5,1 млн грн доходів від погашення ОВДП і цим порушив закон "Про запобігання корупції". Звертаємося до пана президента із закликом дотримувати слова та подати у відставку, або визнати, що за чотири дні до другого туру 18 квітня 2020 року він збрехав своїм виборцям", – йшлося у петиції.

Зеленський звернув увагу, що слова його обіцянки залишити посаду президента України в разі свідомого порушення закону "взяті із контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою", і заявив, що його позиція з цього питання залишається незмінною.

"Стосовно ж порушення, яке, на думку автора петиції, є підставою для оголошення мною відставки із посади президента України, то воно полягає у невчасному інформуванні НАЗК про зміни в майновому стані моєї родини і сталося у результаті помилки та не пов'язане із корисливими мотивами. Наголошую, що одразу після виявлення зазначеної помилки її було публічно визнано та виправлено, а її наслідки не завдали шкоди інтересам громадян або держави. Зважаючи на викладене повідомляю, що ухвалення будь-яких рішень відповідно до зазначеної петиції не планується", – зазначив він.

Нагадаємо, що 7 липня президент України Володимир Зеленський особисто поінформував НАЗК про порушення ним законодавства – неподання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

"У 2019 році родина глави держави отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн. Відповідно, вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів. Згідно із законодавством, Володимир Зеленський мав подати до Реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з часу купівлі та продажу ОВДП. Проте, до реєстру не надходили такі повідомлення", – повідомив Офіс президента.

Свіжі дописи

  • Новини

Атаки українських дронів на НПЗ спричинили різке зростання цін на бензин у росії, – Politico

Українські удари по російських нафтопереробних заводах спричинили зростання цін на дизельне пальне на 10%. А… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

На ТОТ росіяни планують мобілізувати чоловіків через електронні повістки, – Центр нацспротиву

На тимчасово окупованих територіях України з 1 листопада міноборони РФ розпочне мобілізацію через надсилання електронних… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Українців закликають не нехтувати сигналами повітряної тривоги на Великдень: можливі ракетні провокації окупантів

Російські війська можуть готувати ракетні провокації по Україні у період Великодніх свят. Про це повідомляє… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Генштаб: за добу на фронті зафіксовано 96 боєзіткнень, найбільше – на Бахмутському та Авдіївському напрямках

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 12 районах зосередження особового складу противника. На… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Білий дім спростував заяви Шойгу про збиття ATACMS російською ППО

Радник Білого дому Джон Кірбі висловив заперечення заявам міністра оборони РФ Сергія Шойгу про начебто… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Експрезидента США Трампа оштрафували на 9 тисяч доларів за дописи в соцмережах

Суддя Нью-Йорка Хуан Мерчан визнав колишнього президента США Дональда Трампа винним у порушенні заборони на… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.