fbpx
Сьогодні
09:45 19 Вер 2020

Всесвітній день прибирання: як приєднатися

19 вересня Україна, разом із мільйонами активістів зі 180 країн світу, вийде на Всесвітній день прибирання "World Cleanup Day".

"У межах акції буде реалізована кампанія "Побачив? Прибери!". Загальна ідея полягає в тому, щоб допомогти людям помітити глобальну проблему зі сміттям в навколишньому середовищі, разом зменшувати забруднення та не утворювати відходи, які сотні років будуть засмічувати Землю. Зробимо Україну чистою разом!", – закликає Юлія Мархель – президент Всеукраїнського молодіжного руху "Let's do it Ukraine", що є організатором акції.

Всесвітній день прибирання

Цього року акція відбудеться із дотриманням карантинних норм та правил техніки безпеки. Обов'язковою вимогою є наявність захисних масок, рукавичок та врахування соціальної дистанції.

У зв'язку з цим, Всеукраїнський молодіжний рух "Let's do it Ukraine" пропонує три форми участі:

  • Індивідуальні прибирання. Прибирання з друзями або родиною як форма дозвілля. Після прибирання важливо донести зібране до найближчого сміттєвого баку. За можливості – відсортувати зібране і здати в найближчий пункт прийому вторинної сировини.
    Збиратися в групи можна, але кількість учасників має бути обмежена, а площа – достатньо велика для дотримання соціальної дистанції.
  • Цифрове очищення. Нову форму прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.
  • Картографування. Встановлюйте безкоштовний мобільний додаток "TrashOut" та відмічайте забруднені й очищені території. Учасників закликають робити фото на локаціях до і після прибирання та відмічати організаторів у соціальних мережах #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday, щоб бути прикладом для інших.

Всесвітній день прибирання

Для збору даних про забруднені місця Всеукраїнський молодіжний рух ,"Let's do it Ukraine" оголосив про змагання із картографування, яке триватиме до 4 жовтня. Українці долучилися до складання карти забруднень у міжнародному додаткові "TrashOut". Спільними зусиллями по всьому світу вже вдалося відмітити 55 000 забруднених сміттям точок.

📍 Чому варто вийти на прибирання?

За даними Світового банку, щодня люди виробляють понад 2 мільярди тонн сміття, а це приблизно по 800 грамів на одного землянина. Переважна більшість відходів розкладається дуже довго. До прикладу, поліетилен спочиває на дні водойм до 200 років, пластик – понад 500 років. Ґрунтові води, омиваючи відходи, збирають у собі залізо, ртуть, цинк, свинець, барвники, пестициди, миючі засоби та інші хімікати. А тепер тільки уявіть, якщо цю отруту питимете ви чи ваші рідні. Через сміття гинуть мільярди тварин. Одні застрягають у пластикових кільцях, інші ковтають предмети, треті отримують поранення. Причина може бути різна, але, закінчення часто для всіх однакове – тварини гинуть від перевтоми, спраги чи втрати крові.

Цей список можна продовжувати дуже довго, що свідчить про критичність ситуації, адже якщо ми продовжимо так смітити до 2030 року, людству потрібно буде ще додаткові 2 планети, щоб зберегти своє сміття. Настав час активних змін, час показати, що люди можуть ставати колосальною силою для руху до кращого життя.

Кожному під силу зробити світ чистішим!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: