fbpx
Сьогодні
19:14 19 Вер 2020

У США померла найстарша суддя Верховного суду Гінзбург. Вона була відомим борцем за права жінок

18 вересня у Вашингтоні на 86 році життя від раку померла найстарша з членів нинішнього складу суддів Верховного суду Рут Бейдер Гінзбург. Вона була відомим борцем за права жінок і другою в історії жінкою-суддею у вищій судовій інстанції Сполучених Штатів.

Про це йдеться у повідомленні суду.

«Суддя Рут Бейдер Гінзбург померла цього вечора в оточенні своєї родини у себе вдома у Вашингтоні, округ Колумбія, через ускладнення, викликані раком підшлункової залози», — повідомили в суді.

Гінзбург була другою жінкою в історії США на посаді судді Верховного суду. Вона обійняла її в 1993 році, коли президентом країни був демократ Білл Клінтон.

Рут Гінзбург

Гінзбург народилася в 1933 році в Нью-Йорку і вивчала юриспруденцію в Гарварді, однак після закінчення університету їй довго не вдавалося знайти гідну роботу за фахом через дискримінацію за статевою ознакою.

У 1972 році Гінзбург стала співзасновницею організації із захисту прав жінок Womenʼs Rights Project при Американському союзі захисту громадянських свобод.

Через 20 років — у 1993 році — Гінзбург вдалося стати суддею Верховного суду США. На цій посаді вона продовжувала боротися з дискримінацією за статевою ознакою і відстоювати права жінок — домагалася рівності для чоловіків і жінок в оплаті праці та в доступі до освіти, а також захищала права жінок на аборти.

Під час перебування на посаді вона стала культовою фігурою серед нового покоління молодих феміністів, пише BBC. Популярними стали футболки з написом «Правда не тут, якщо нема Рут» («You Can't Have the Truth, Without Ruth») і чашки та навіть тату з її портретом.

Президент США Дональд Трамп у Twitter зазначив, що Гінзбург була «титаном закону» і «блискучим розумом».

Посада члена Верховного суду США є довічною. Кандидата на цю посаду висуває президент, далі призначення заверджує Сенат. За Верховним судом часто лишається останнє слово щодо суперечливих законів, суперечок між штатами та федеральним урядом та остаточних апеляцій щодо смертної кари.

Після оголошення про смерть Ґінзбурґ біля будівлі Верховного суду США зібралися кількасот людей, аби вшанувати її пам'ять.

Рут Гінзбург

Фото ЕРА

Рут Гінзбург

Фото ЕРА

Рут Гінзбург

Фото ЕРА

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: