fbpx
Сьогодні
14:02 18 Вер 2020

"Утопія і катастрофа": депутати розкритикували проєкт бюджету на 2021 рік

Данило Гетманцев

Кабмін представив у Раді проєкт держбюджету-2021, нардепи від різних фракцій та груп розкритикували документ, назвавши його, зокрема, "утопією" і "катастрофою" і заявили про необхідність доопрацювання.

Про це пише "ЕП".

Зокрема, нардеп від "За майбутнє" Антон Поляков заявив, що його група не підтримуватиме бюджет та вважає його провальним.

У "ЄС" також розкритикували збільшення на 1 млрд грн видатків на Державне управління справами та забезпечення діяльності Офісу президента при зниженні видатків на субсидії.

"Це жах, це катастрофа. Це бюджет епохи хамства до власних громадян", – заявив нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко.

Нардеп від ОПЗЖ Олександр Колтунович назвав бюджет-2021 бюджетом "фінансових спекулянтів". Він розкритикував наявність 702 млрд грн запозичень у дохідній частині бюджету.

Голова фінкомітету ВР Данило Гетманцев також розкритикував проєкт держбюджету-2021.

"Жоден бюджет ВР ніколи не зустрічала оплесками. Але так сумно було рідко. Перед урядом стояло надскладне завдання в умовах коронакризи розробити фінплан на 2021 рік. Можливо, саме складність завдання призвела до такої кількості питань від усіх фракцій", – заявив Гетманцев.

За його словами, без "математичних маніпуляцій" видатки на медицину збільшили лише на 0,1% ВВП – до 4,2% ВВП. Це, за словами нардепа, недостатньо для виконання нормативу в 5% ВВП.

Представник "Голосу" Володимир Цабаль заявив, що оцінити бюджет "ніяк не можна", бо нема програми уряду.

"Цей уряд вирішив – давайте ми зараз наберемо кредитів, щоб майбутні покоління віддавали гроші, щоб у 2022-2023 "розгрібали" інші", – підкреслив Цабаль.

"Такий бюджет зараз ми розглядати не можемо", – сказав він.

Водночас нардеп від "Батьківщини" Андрій Ніколаєнко назвав бюджет-2021 "можливістю розвитку силовиків і влади, а не бізнесу і громадян".

"Цей бюджет – утопія. "Батьківщина" не буде за це голосувати", – сказав Ніколаєнко.

Представник групи "Довіра" Павло Бакунець заявив, що дефіцит бюджету є надмірним.

У заключному слові голова Мінфіну Сергій Марченко подякував за критику і пропозиції та заявив про готовність до діалогу і дискусій.

"Цей бюджет є реалістичним і збалансованим. Можна підвищувати зарплати, індексувати субсидії… Ми готові розглядати ці всі питання, продуктивно обговорювати", – підкреслив він.

Це була лише презентація проєкту бюджету-2021 у ВР. Тепер його має розглянути профільний комітет ВР зі всіма правками, які надійдуть від нардепів. Після цього Верховна Рада поставить проєкт бюджету на голосування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: