fbpx
Сьогодні
18:57 18 Вер 2020

Через затягування будівництва сховища: Україна щорічно платить Росії до $200 млн за зберігання ядерних відходів, - "Схеми"

Фото radiosvoboda.or

Україна продовжує платити Росії щорічно $150-200 млн за зберігання відпрацьованого ядерного палива через затягування будівництва власного центрального сховища для його зберігання

Про це пишуть "Схеми".

"Україна продовжує щорічно платити Росії $150-200 млн за зберігання відпрацьованого ядерного палива через багаторічне затягування будівництва власного Централізованого сховища для його зберігання та ймовірні корупційні змови під час зведення проєкту", – йдеться у розслідуванні "Схем".

За інформацією журналістів, на реалізацію ідеї будування в Чорнобильській зоні відчуження власного Централізованого сховища, де б зберігалося відпрацьоване паливо з трьох українських атомних станцій, вже витрачено 18 років і майже 1,5 млрд грн.

"За цей час близько двох мільярдів доларів Україна вже заплатила Росії за вивезення цього палива на тимчасове зберігання", – зауважує видання.

Зазначається, що серед причин, через які стратегічний об'єкт досі не введено в експлуатацію, – ймовірні корупційні змови. обставини яких вивчають правоохоронці.

Так, у 2017 році оператор українських атомних електростанцій НАЕК "Енергоатом" на мільярдному тендері обрав генпідрядника будівництва сховища – фірму "БК "Укрбудмонтаж", на той час єдиною власницею якої була Наталія Микитась – дружина народного депутата VIII скликання Максима Микитася, колишнього президента великої будівельної компанії – корпорації "Укрбуд".

Пізніше у фірмі-генпідряднику заявили про нестачу грошей. Для завершення будівництва "Енергоатом" оголосив новий тендер більш ніж на 650 млн грн, який не відбувся через виявлену змову між "БК "Укрбудмонтаж" та "Укренергомонтаж".

Компанії оштрафували та заборонили їм брати участь у майбутніх торгах протягом 3 років. При цьому у фірмі "Укрбудмонтаж" заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

"Стратегічний об'єкт, який вже обійшовся державному "Енергоатому" майже у півтора мільярда гривень, потребує ще грошей для завершення його будівництва. У серпні "Енергоатом" оголосив новий тендер на роботи по завершенню будівництва на 656 мільйонів гривень. Це – тривалий процес. А отже, це означає, що і в цьому році Україна продовжить платити Росії за вивезення з українських АЕС відпрацьованого ядерного палива сотні мільйонів доларів", – йдеться у розслідуванні.

Крім того, "Схеми" виявили, що після перемоги родини Микитася на тендері "Енергоатома" у топменеджера з'явилася нерухомість у його житловому комплексі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: