fbpx
Сьогодні
13:00 17 Вер 2020

Рада дозволила продавати ліки онлайн

Верховна Рада в другому читанні ухвалила закон, яким вносяться зміни до статті 19 Закону України "Про лікарські засоби" щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі ліками.

Закон підтримали 258 народних депутатів.

Метою законопроєкту є врегулювання правовідносин у сфері дистанційної торгівлі лікарськими засобами та забезпечення захисту кінцевого споживача від таких ризиків, як недотримання умов зберігання та перевезення лікарських засобів; порушення процедури обігу лікарських засобів, включно з можливістю потрапляння до пацієнта неякісних або фальсифікованих засобів.

Документ також спрямований на захист споживачів від збільшення відсотку випадків самолікування; відсутності належної фармацевтичної опіки по відношенню до споживача; неконтрольованого і незаконного втручання умовних сервісів та сторонніх осіб у процес доставки ліків, які не мають права її здійснювати.

Очікується, що реалізація запропонованих норм забезпечить:

  1. покращення можливості доступу до ліків для кінцевого споживача;
  2. належне ліцензування дистанційної торгівлі ліками для аптечних закладів, за умови виконання вимог до зберігання, відпуску та транспортування.

Крім того, ухвалений документ має забезпечити дієвість механізму нагляду та контролю у сфері дистанційного обігу лікарських засобів і відповідальності осіб за порушення законодавства у цій сфері, виходячи із необхідності забезпечення прав споживачів.

Положення закону приведені у відповідність з Директивою № 2001/83/ЕС Європейського Парламенту та Ради «Кодекс Співтовариства відносно лікарських засобів (для застосування людиною)».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: