fbpx
Сьогодні
18:04 17 Вер 2020

У "Слузі народу" пропонують збалансувати ставки акцизного податку на паливо

Фото: golos.com.ua

У Верховній Раді зареєстрований законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на паливо", який дозволить суттєво знизити ціни на бензин.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на коментар автора законопроекту, народного депутата від "Слуги народу" Олексія Мовчана.

"Зараз акцизи прописані для бензинів порядку 213 євро, для дизеля – 139 євро та для автомобільного газу – 52 євро. Це призводить до нерівності різного виду палива на одному ринку. Ми пропонуємо використовувати справедливий підхід до всіх автомобілістів там, де ставка для всіх видів палива однакова – на рівні 139 євро", – сказав він.

Нардеп спрогнозував, що ціни на дизельне паливо, яке купують споживачі, ніяк не зміняться від зміни акцизів. При цьому автогаз подорожчає на 3-3,4 грн, а бензин подешевшає на 2,9-3,0 грн.

"Тобто за сьогоднішніми цінами газ може коштувати 14 грн, а бензин близько 18 грн. Тоді споживач буде приймати рішення у бік бензину, оскільки користуватися російським газом буде невигідно", – додав Мовчан.

Водночас за його словами, через скорочення споживання бензину на користь дешевого автомобільного газу з Росії, українські нафтопереробні заводи (НПЗ) можуть закритися.

"У нас в країні залишився один нормально працюючий нафтопереробний завод (Кременчуцький, – ред.), але якщо збережеться темп падіння споживання бензину, яке відбувається в країні з 2012 року, то в найближчі кілька років завод може закритися. Це означає, що ми будемо ще більш залежні від імпорту, ніде буде переробляти українську нафту, і скоротяться робочі місця", – пояснив депутат.

Падіння виробництва палива в Україні Мовчан констатує через те, що виробництво на вітчизняних НПЗ падає, оскільки дешевий російський автомобільний газ в силу низького акцизу витісняє бензин. Але нарощування поставок енергетичних ресурсів з країни-агресора є небезпечним і суперечить державній політиці.

"Дешевий імпортний російський газ – це пряме фінансування країни-агресора. Близько 45% заходить з РФ і ще близько третини заходить з Білорусі. Хоча є ймовірність, що це той же російський газ. Наша задача цим регулюванням підтримати українського нафтопереробника, який зможе розвиватися, більше платити у бюджет, модернізувати своє виробництво. Фіскальний ефект ми оцінюємо порядку плюс 5 мільярдів гривень доходів в рік", – сказав він.

Мовчан зазначив, що цю законодавчу ініціативу підтримують всі вітчизняні нафтопереробники, включаючи державні Шебелинський НПЗ "Укргазвидобування", оскільки законопроект і їм надасть можливості для ефективної роботи та розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: