fbpx
Сьогодні
12:05 17 Вер 2020

Рада має три місяці після рішення КСУ, щоб виправити ситуацію навколо НАБУ, - нардеп "Голосу"

Після рішення Конституційного Суду щодо участі президента у формуванні НАБУ  Верховна Рада має три місяці для запобігання колапсу антикорупційної системи та руйнування співпраці із західними партнерами України.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин (фракції "Голос").

"Після рішення Конституційного Суду щодо участі президента у формуванні НАБУ Верховна Рада має три місяці, щоби запобігти колапсу антикорупційної системи і, як наслідок, руйнування співпраці з нашими західними партнерами, такими як Європейський Союз, Міжнародний валютний фонд, Світовий банк.

У Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт щодо формування комісії з відбору кандидатів на посаду директора НАБУ та процедури призначення. Оперативно треба розробити законопроєкт щодо ради громадського контролю, комітету аудиторів і решти питань, які поставив під сумнів Конституційний суд," – зазначив Юрчишин.

Водночас він пояснив, що створюючи НАБУ, п'ятий президент України Петро Порошенко вийшов за межі своїх повноважень, визначених у Конституції, та "переконав парламент дозволити йому створювати бюро, підписувати указ про призначення директора, впливати на формування комісії щодо відбору кандидатів на посаду директора, а також комітету аудиторів і ради громадського контролю НАБУ".

"Зараз відповідальність парламенту, щоб виправити цю ситуацію. Аналогічно треба виправляти й щодо Державного бюро розслідувань, бо процедури не відповідають Конституції. І Конституційний Суд дав для цього три місяці. У нас достатньо часу, щоб запобігти руйнуванню не лише антикорупційної інфраструктури, а й загрозам національної безпеки", – додав політик.

Конституційний Суд 16 вересня визнав неконституційними окремі положення закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

Суд вказав, що Верховна Рада має невідкладно привести положення законодавства відповідно до цього рішення. Положення закону, визнані неконституційними, втрачають чинність через три місяці з дня його ухвалення.

28 серпня КС визнав неконституційним Указ президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Нагадаємо, що місія Міжнародного валютного фонду зробила паузу у візитах в Україну вивчаючи питання антикорупційних органів, справ навколо Суркісів та Приватбанку, використання коштів з COVID-фонду тощо.

Представники МВФ нагадують про важливість нової антикорупційної інфраструктури в Україні, і поки не можуть назвати дату місії для траншу stand by.

Напередодні міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що Кабмін повністю виконує ті структурні маяки, які передбачає програма співпраці з МВФ, в уряді очікують до кінця року отримати заплановані транші.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: