fbpx
Сьогодні
12:26 17 Вер 2020

Пляшку зі слідами "Новічка" знайшли в томському готелі, де жив Навальний

Фото Reuters

У штабі російського політика Олексія Навального вважають, що його отруїли ще до того, як він залишив свій номер у готелі в Томську.

Про це йдеться в Інстаграмі Навального.

«Давайте пояснимо, звідки взялося те, про що нам постійно ставлять запитання. Так звана "пляшка з «Новічком»", ну, а точніше, звичайна пластикова пляшка з-під води, на якій потім в німецькій лабораторії виявили сліди бойової отруйної речовини. Це пляшка з номера в томському готелі, де зупинявся сам Навальний і вся наша знімальна група», – йдеться в повідомленні.

У команді Навального зазначають, що після того, як Олексію стало зле в літаку, вони почали шукати всі можливі речові докази в готелі.

View this post on Instagram

Откуда взялась злосчастная бутылка? Давайте объясним, откуда взялось то, про что нам непрерывно задают вопросы. Так называемая "бутылка с «Новичком»", ну, а точнее, обычная пластиковая бутылка из-под воды, на которой потом в немецкой лаборатории обнаружили следы боевого отравляющего вещества.  Это бутылка из номера в томской гостинице, где останавливался сам Навальный и вся наша съемочная группа.  Перенесемся обратно в 20 августа. В этот день часть нашей команды улетела в Москву, часть осталась в Томске доделывать видео. В полете Алексей потерял сознание и начал задыхаться, самолёт экстренно сел. Почти сразу сотрудники ФБК, которые остались в Томске, узнали о случившемся. В этот момент была сделана единственно возможная вещь. Они вызвали адвоката, поднялись в номер, из которого только что выехал Навальный, и начали фиксировать, описывать и упаковывать все, что там нашли. В том числе, и бутылки из-под гостиничной воды.  Как это происходило, вы можете посмотреть на этом видео.  Никакой особой надежды что-то такое обнаружить не было. Но поскольку нам было абсолютно ясно, что Навальный не "слегка заболел", не "перегрелся" и Рафаэлкой здесь не поможешь, было решено забрать все, что может хоть как-то гипотетически пригодиться, и передать это врачам в Германии. То, что дело расследовать в России не будут, тоже было достаточно очевидно. Так и вышло: прошел почти месяц, Россия так и не признала отравление Алексея. Спустя две недели именно на бутылке из томского номера немецкая лаборатория обнаружила следы «Новичка». А потом еще три лаборатории, которые брали анализы у Алексея, подтвердили, что Навальный был отравлен именно им. Теперь мы понимаем: это было сделано до того, как он покинул свой номер, чтобы поехать в аэропорт. Сегодня в 20.00 в передаче «Россия Будущего» на ютюб-канале Навальный LIVE Георгий Албуров @alburov расскажет подробности.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

«Перенесемося назад у 20 серпня. У цей день частина нашої команди полетіла в Москву, частина залишилася в Томську доробляти відео. У польоті Олексій знепритомнів і почав задихатися, літак екстрено сів. Майже відразу співробітники Фонду по боротьбі з корупцією, які залишилися в Томську, дізналися про те, що сталося. У цей момент була зроблена єдино можлива річ. Вони викликали адвоката, піднялися в номер, з якого щойно виїхав Навальний, і почали фіксувати, описувати і упаковувати все, що там знайшли. В тому числі, і пляшки з-під готельної води», – наголошується в повідомленні.

У команді політика також вважають що справу про отруєння розслідувати в Росії не будуть: «Те, що справу розслідувати в Росії не будуть, теж було досить очевидно. Так і вийшло: минув майже місяць, Росія так і не визнала отруєння Олексія».
Наразі Навальний залишається під охороною німецької поліції в лікарні "Шаріте".Повідомляється також, що постраждалий зустрівся з німецьким прокурором та офіційно відмовився від запиту російської сторони проводити спільне розслідування щодо його отруєння.

10 вересня охорону клініки посилили, щоб запобігти подальшим спробам замаху на нього.

Про отруєння Навального стало відомо 20 серпня. Йому стало зле під час перельоту з Томська в Москву. Літак здійснив термінову посадку в Омську, після чого російського опозиціонера госпіталізували в місцеву лікарню. Потім Навального евакуювали на лікування до Німеччини.

2 вересня уряд Німеччини заявило, що російського опозиціонера Олексія Навального отруїли нервнопаралітичну речовиною "Новачок". 

Канцлер Ангела Меркель констатувала, що Навальний став жертвою злочину, і Кремль повинен відповісти за це.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: