fbpx
Сьогодні
12:34 17 Вер 2020

Рада обрала представників до комісії з відбору глави САП попри застереження Заходу

Фото Getty Images

Верховна Рада затвердила комісію по відбору глави САП — і це попри те, що Європарламент попередив Україну про фінансові ризики та ризики для безвізу з ЄС, які можуть виникнути у зв'язку з відбором керівника САП.

Постанову підтримали 239 народних депутатів.

Документ визначає представників Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Зокрема, до складу комісії було обрано:

  1. професора Українського католицького університету і Львівського державного університету внутрішніх справ, члена-кореспондента Національної академії правових наук, доктора юридичних наук В'ячеслава Навроцького (запропонований фракцією партії "Слуга народу");
  2. старшого наукового співробітника, завідувача кафедри спеціально-правових дисциплін Навчально-наукового гуманітарного інституту Таврійського національного університету ім. Володимира Вернадського, доктора юридичних наук Олену Бусол (від депутатської групи "Партія "За майбутнє");
  3. керуючого партнера адвокатського об'єднання "ГуДеГ" Андрія Гуджала (від "Опозиційної платформи – За життя")
  4. начальник відділу докторантури та ад'юнктури Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент Олексій Дрозд (делегований фракцією "Слуги народу");
  5. заступник голови Союзу юристів України Катерина Коваль (від групи "Партія "За майбутнє");
  6. професор Національного транспортного університету, кандидат юридичних наук, доцент Богдан Романюк (від депутатської групи "Довіра"),
  7.  завідувач кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка, доктор юридичних наук, професор Євген Соболь (від "Слуги народу").

Це вже третя спроба парламенту визначити своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП.

3 вересня парламент відхилив відповідний проєкт постанови №3898. Раніше, 15 липня, депутати також провалили аналогічний документ.

Згідно з Законом "Про прокуратуру", призначення на адмінпосаду в САП здійснюється за результатами відкритого конкурсу, який організовує і проводить комісія, чотирьох членів якої визначає Рада прокурорів, а сімох – парламент.

Членами конкурсної комісії можуть бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції.

Сьогодні постанову підтримали нардепи "Слуги народу", "Опозиційна платформа – За життя", депгрупи "За майбутнє", "Довіра" та позафракційні.

"Голос", "Євросолідарність", "Батьківщина" – голосували "проти".

Перед цим ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної Ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС. Також це є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: