fbpx
Сьогодні
10:20 16 Вер 2020

МЗС вимагає від Росії роз'яснень у зв'язку з заявою про "нормандський саміт": в чому справа

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії роз'яснень після коментаря заступника міністра закордонних справ РФ Андрія Руденка стосовно неправдивості слів Володимира Зеленського про готовність усіх сторін до проведення "нормандського саміту".

Про це йдеться у коментарі МЗС.

Зазначається, що, перебуваючи з офіційним візитом у Республіці Австрія, Президент України Володимир Зеленський говорив не про конкретну дату проведення наступного саміту лідерів Нормандського формату, а про принципову готовність його учасників зустрітися.

У цьому контексті у міністерстві акцентували, що Україна, як й інші учасники Нормандського формату, зацікавлена в тому, щоб наступна зустріч глав держав та урядів N4 підтвердила виконання домовленостей Паризького саміту в Нормандському форматі та була максимально результативною з точки зору досягнення подальшого прогресу у мирному врегулюванні міжнародного збройного конфлікту на Донбасі.

"Якщо заява Андрія Руденка є чітким сигналом, що Кремль принципово не зацікавлений у проведенні саміту лідерів N4, це ставить під сумнів налаштованість Російської Федерації врегулювати конфлікт. Очевидно, що сьогоднішній недостатньо дипломатичний і дещо емоційний коментар заступника міністра закордонних справ РФ потребує додаткових роз'яснень позиції російської сторони як учасникам Нормандського формату, так і міжнародному співтовариству" – зазначили в МЗС.

Як повідомлялося, заступник глави МЗС Росії А. Руденко в коментарі агентству "РИА Новости" заявив, що на зустрічі радників і політрадників у Берліні 11 вересня заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак чітко сказав, що підстав для проведення нового саміту поки немає.

Нагадаємо, що 11 вересня в Берліні пройшли переговори на рівні політичних радників лідерів країн нормандського формату. Вони тривали 7 годин. Україну на зустрічі представляли віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, керівник ОП Андрій Єрмак. До складу делегації також входили представники РНБО, Верховної Ради, міністерств оборони та закордонних справ тощо.

Після переговорів радників нормандської четвірки представник Росії Дмитро Козак заявив, що сторони домовилися про внесення до Верховної Ради пропозиції щодо коригування постанови про місцеві вибори.

У РФ вважають, що постанова Ради суперечить мінським угодам, адже в них закладені інші умови проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

Згодом Андрій Єрмак зауважив, що Україна під час зустрічі радників в нормандському форматі не обіцяла вносити зміни до постанови про місцеві вибори для проведення їх на окупованих територіях.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: