fbpx
Сьогодні
15:37 15 Вер 2020

Рада ухвалила закон про податкові пільги для сфери культури та туризму

Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Податкового кодексу України, якими запроваджуються пільги в оподаткуванні для сфери культури, туризму та креативних індустрій.

Нардепи схвалила відповідний законопроект №3851 авторства президента Володимира Зеленського.

Проект пропонує звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємств для юридичних осіб та податком на доходи фізичних осіб для громадян доходи у вигляді цільових культурних грантів. Ці гранти надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій.

Передбачається звільнити від ПДФО культурні гранти за умови їх повного та цільового використання. Однак у разі неповного використання такого гранту, суми якого не повернуті надавачу, або його нецільового використання такі суми визнаються доходом і підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Запроваджується і знижена ставка податку на додану вартість у розмірі 7% для більшої доступності театральних вистав та концертів, виступів художніх колективів, артистів, а також виставок, кінематографічних прем'єр, екскурсій у музеях та зоопарках, культурних заходів тощо.

Таку ж знижену ставку хочуть застосовувати до розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху.

Крім того, з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року закон пропонує звільнити від ПДВ послуги з розповсюдження і показу національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України та адаптованих до україномовної версії.

Також до 1 січня 2023 року документ передбачає застосовувати знижену ставку ПДВ у розмірі 7% до послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надають готелі і подібні засоби тимчасового розміщування.

Пропонується звільнити від ПДВ імпорт товарів, що входять до складу національної кінематографічної спадщини.

Цей закон також подовжує до 1 січня 2025 року звільнення від ПДВ:

  1. постачання національних фільмів, постачання робіт та послуг із виробництва національних фільмів
  2. постачання робіт та послуг із виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України;
  3. послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених держмовою на території України;
  4. послуг з дублювання, озвучення держмовою іноземних фільмів на території України;
  5. послуг зі збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини.

Як правило, я не підтримую звільнення від оподаткування чи податкові пільги для окремих галузей. АЛЕ. Креативні…

Posted by Roksolana Pidlasa on Tuesday, September 15, 2020

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: