fbpx
Сьогодні
14:02 14 Вер 2020

Отруєння Навального підтвердили ще дві європейські лабораторії

Фото Reuters

Дві міжнародні лабораторії із Франції та Швеції підтвердили наявність слідів нервово-паралітичної речовини з групи "Новічок" в організмі російського опозиціонера Олексія Навального, який перебуває на лікуванні в Берліні.

Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті уряду Німеччини.

"Незалежно від розслідувань, що тривають з боку ОЗХО (Організації із заборони хімічної зброї – ред.), вже три лабораторії незалежно одна від одної надали докази наявності нервово-паралітичного агента групи "Новічок" як причини отруєння пана Навального", – йдеться у заяві.

Зазначається, що Федеральний уряд Німеччини звернувся до партнерів із Франції та Швеції щодо незалежної оцінки німецьких висновків на основі нових аналізів Навального. Результати цього огляду спеціальними лабораторіями в цих двох країнах підтверджують висновки німецьких фахівців.

У заяві нагадується, що 2 вересня 2020 року федеральний уряд оголосив, що за ініціативи берлінської університетської клініки Шаріте спеціальна лабораторія Бундесверу провела токсикологічне дослідження з використанням зразків біоматеріалу Навального та надала однозначні докази присутності в організмі хімічного нервового агента групи "Новічок".

Це є серйозним порушенням Конвенції про хімічну зброю, підкреслюють в уряді ФРН, тому до аналізу доказів у справі Навального було підключено ОЗХО. Ця організація також взяла зразки у Навального та вжила необхідних заходів для проведення їх дослідження в референтних лабораторіях.

Берлін учергове закликав Росію "пояснити, що сталося". Німецька сторона підтримує тісний контакт із європейськими партнерами щодо подальших кроків

Повідомлялося, що 10 вересня охорону клініки "Шаріте" посилили, щоб запобігти подальшим спробам замаху на нього. Раніше ЗМІ опублікували матеріал, в якому стверджується, що Навальний уже може говорити і згадати деталі того, що сталося з ним до моменту, коли він втратив свідомість у літаку. При цьому клініка Шаріте, де перебуває політик, поки що офіційно не підтверджувала інформацію про істотне поліпшення стану політика.

Про отруєння Навального стало відомо 20 серпня. Йому стало зле під час перельоту з Томська в Москву. Літак здійснив термінову посадку в Омську, після чого російського опозиціонера госпіталізували в місцеву лікарню. Потім Навального евакуювали на лікування до Німеччини в клініку "Шаріте".

2 вересня уряд Німеччини заявив, що Олексія Навального отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". 

Канцлер Ангела Меркель констатувала, що Навальний став жертвою злочину, і Кремль повинен відповісти за це.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: