fbpx
Сьогодні
16:54 13 Вер 2020

Данілов заявив, що чинна в Україні система освіти не враховує викликів сьогодення

Фото ОПУ

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов заявляє, що чинна в Україні система освіти не враховує викликів сьогодення, серед яких найвідчутніші – епідемія коронавірусної хвороби та збройна агресія РФ проти України.

Про це пише Інтерфакс-Україна. 

Так, за словами секретаря РНБО, аналіз системи вищої освіти, здійснений за допомогою програмно-апаратного комплексу "СОТА", дозволяє говорити про наявність системної кризи, що формує потенційні та реальні загрози державній та національній безпеці України.

"Ми маємо розуміти, що ситуація за декілька років може стати критичною. Система вищої освіти не може просто видавати дипломи, ми маємо орієнтуватися на ключові галузі, які визначатимуть наше майбутнє", – сказав він.

Данілов наголосив на виявлених диспропорціях серед закладів вищої та професійної освіти, розриві між системою освіти та виробництвом, орієнтації системи освіти на підготовку фахівців для технологічно застарілих галузей виробництва.

"Чинна в Україні система освіти не враховує викликів сьогодення, що стоять перед державою, серед яких найбільш відчутними є епідемія коронавірусної хвороби та збройна агресія РФ", – сказав Данілов, наголосивши на необхідності підготовки фахівців із урахуванням потреб ринку праці у довгостроковій перспективі з акцентом на розвиток інноваційних секторів економіки.

"Вихід із кризи можливий лише шляхом глибокого реформування системи освіти, і це необхідно здійснювати в контексті вдосконалення державної політики інноваційного розвитку України", – наголосив він.

Під час наради учасники наголошували на необхідності перегляду підходів до формування державного замовлення з урахуванням довгострокової економічної стратегії держави та можливостей працевлаштування випускників, зміни системи ліцензування закладів професійно-технічної та вищої освіти.

"Ми маємо візуалізувати усі процеси, що відбуваються в системі освіти, і дати суспільству чітку картину того, як людині отримати затребувану у сучасному світі освіту та, найголовніше, гідну роботу", – підсумував Данілов.

У нараді взяли участь: міністр соціальної політики України Марина Лазебна, директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко, заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев, віце-президент Конфедерації роботодавців України, президент Інституту професійних кваліфікацій Олексій Мірошниченко, в. о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет та інші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: