fbpx
Сьогодні
09:44 12 Вер 2020

Зустріч радників лідерів "нормандської четвірки" тривала понад 7 годин: підсумки

Фото ОПУ

У Берліні у п'ятницю відбулися кількагодинні переговори радників лідерів краї "нормандської четвірки". 

Про підсумки зустрічі проінформували в Офісі президента. 

Нагадаємо, 11 вересня, українська делегація, яку очолив віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, прибула до Берліна задля участі у переговорах радників лідерів країн "нормандської четвірки".

До української делегації увійшли представники Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України. Поїхав і керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Повідомляється, що учасники зустрічі детально обговорили процес виконання домовленостей, досягнутих лідерами держав "нормандської четвірки" за результатами саміту в Парижі в грудні 2019 року.

Також в ОПУ зазначили, що сторони обговорювали подробиці перемовин у мінській Тристоронній контактній групі. Про які саме подробиці йдеться — не повідомляється.

Крім цього було обговорено питання взаємного звільнення утримуваних осіб та забезпечення повного й безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до таких осіб.

"Реалізація наданих українською стороною пропозицій дає підстави очікувати досягнення прогресу в доступі міжнародних правозахисних організацій до утримуваних осіб уже найближчим часом", — запевнили в ОПУ.

Зазначається також, що під час зустрічі радники досягли домовленостей стосовно наступної зустрічі, і підтримали ініціативу України щодо зусиль задля  продовження дії режиму припинення вогню на Донбасі.

Буде ще одна зустріч радників лідерів "нормандської четвірки"

В Офісі Глави держави запевнили, що під час перемовин було досягнуто домовленості провести ще одну зустріч на рівні радників лідерів "четвірки" — України, Німеччини, Франції, Росії — найближчими тижнями.

"Досягнуто домовленості зустрітися у форматі радників лідерів країн – учасниць "нормандської четвірки" впродовж наступних тижнів та продовжити обговорення виконання паризьких домовленостей і підготовки Берлінського саміту в "нормандському форматі", — йдеться в повідомленні.

Режим припинення вогню може бути продовжений

Під час зустрічі учасники підтримали заклик України щодо необхідності вжиття вичерпних заходів стосовно продовження сталого та всеосяжного режиму припинення вогню.

Як повідомляє "Укрінформ" з Берліну, саме цю домовленість Єрмак вважає головним досягненням зустрічі.

"Я вважаю, що це найважливіше, що сьогодні сталося. І це дає надію, що режим "тиші", який був ініційований Президентом України і тривав протягом останніх 6 тижнів, буде продовжений. Ми дуже на це сподіваємося і будемо робити все, що залежить від України, щоб це було так. Ми робимо все, щоб зберегти життя і здоров'я наших бійців, наших людей", — сказав Єрмак під час спілкування з журналістами після перемовин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: