fbpx
Сьогодні
Небайдужа 19:08 12 Вер 2020

В Україні з’явився чат-бот, який фіксуватиме сексизм під час виборів

Про випадки сексизму під час місцевих виборів кандидатки зможуть повідомити через чат-бот. Жіночі громадські організації презентували незалежний моніторинговий проєкт #вибориБЕЗсексизму, в рамках якого буде працювати електронний помічник.

Крім фіксації випадків сексизму, чат-бот також надаватиме безкоштовну юридичну та психологічну допомогу жінкам, які братимуть участь у виборах.

Чому це важливо?

За словами координаторки Громадського альянсу «Політична дія жінок» Ірини Тишко, політикині часто стикаються з проявами сексизму та дискримінації. А в період виборів перед ними стоятиме подвійний виклик: вести конкурентну боротьбу та воювати з суспільними упередженнями й гендерними стереотипами.

«Під час місцевих виборів цієї осені вперше в історії буде застосована 40-відсоткова гендерна квота. Відтак кількість учасниць перегонів буде рекордною. Разом з тим, як свідчить статистика, 59% жінок в українській політиці потерпають від проявів сексизму та психологічного насильства, а 62% — від приниження через соціальні мережі та ЗМІ. Тому кандидатки потребують підтримки та допомоги, особливо з боку інших жінок», — відзначила Тишко.

На думку голови Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» Христини Кіт, запровадження гендерних квот та зменшення виборчої застави, є надзвичайно важливим, але не менш важливо говорити про вибори вільні від сексизму, переслідувань та цькування за ознакою статі.

«Ще до початку виборчого процесу ми фіксували звернення від майбутніх кандидаток у депутати місцевих рад, з приводу погроз, сексизму, нищення майна та різних видів переслідувань. Такі дії є порушенням прав кандидаток в депутатки», — відзначила Христина Кіт.

Звернення до партій

Учасниці пресконференції також оприлюднили спільне звернення громадської експертної ради при МФО «Рівні можливості» та Всеукраїнської громадської організації «Ліга жінок-виборців 50/50» до політичних партій щодо ведення гендерно чутливого виборчого процесу.

Зокрема у ньому інціаторки закликали політичні партії:

  • виконати норму закону щодо квотного формування виборчих списків;
  • рівномірно розподілити кандидатів з числа чоловіків та жінок у багатомандатних мажоритарних округах для більш збалансованого представництва громади у місцевій раді;
  • підтримати кандидаток на рівні з кандидатами та передбачити позитивні дії для усунення наявної нерівності;
  • запровадити добровільну ґендерну квоту 50% жінок та чоловіків;
  • вести чесну й конкурентну боротьбу без дискримінації та сексизму.

Звернення відкрите для підписання усіма зацікавленими організаціями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: