Люди врятували від вимирання мінімум 28 видів тварин з 1993 року

Вчені з Ньюкаслського університету підрахували, що з 1993 по 2020 роки люди врятували від вимирання від 28 до 48 видів птахів і ссавців.

Без цього темпи вимирання тварин були б в 2,9-4,8 рази вищими, ніж в реальності, повідомляє N+1.

У ході дослідження вчені зосередили свою увагу на двох найбільш вивчених групах тварин – птахах і ссавцях. Спочатку вони склали список видів, які з 1993 року отримали від Міжнародного союзу охорони природи статус таких, що зникли в дикій природі, перебувають під загрозою повного зникнення і вимираючих. З них вони вибрали тих, чиє існування знаходиться під найсерйознішою загрозою. Сюди увійшли всі види, що вимерли в дикій природі, а також ті, чия чисельність скоротилася до 250 особин і менше. В результаті початковий список скоротився до 368 птахів і 263 ссавців.

Вчені вибрали з цього списку види, які знаходилися під загрозою зникнення останні 30 років і для порятунку яких були прийняті природоохоронні заходи. У цей список потрапили 39 видів птахів і 21 вид ссавців. Отримані списки вивчили експерти з охорони птахів і ссавців, яких попросили оцінити, з якою ймовірністю ці види вимерли б без захисту з боку людини.

Проаналізувавши отримані оцінки, автори прийшли до висновку, що без природоохоронних заходів в період з 1993 по 2020 рік зникли б від 21 до 32 видів птахів, що нині живуть. Серед них синій ара, каліфорнійський кондор і пуерто-ріканський амазон. З огляду на, що за цей же період зникли 10 видів птахів, без проєктів із захисту рідкісних видів темпи вимирання могли б бути в 3,1-4,2 рази вищими за реальні.

Ссавці також виграли від природоохоронних заходів. За розрахунками авторів, без них в 1993-2020 році могли б зникнути від семи до 16 видів, включаючи яванского носорога, американського тхора і сахарського антилопа. У реальності за цей термін вимерло п'ять видів. Це означає, що фахівцям вдалося уповільнити темпи вимирання ссавців у 2,4-4,2 рази.

Вчені підкреслюють, що їхні висновки свідчать про те, що заходи з охорони птахів і ссавців дійсно працюють. Незважаючи на те, що більшість з цих видів все ще знаходиться під загрозою вимирання, без зусиль з боку фахівців вони не могли б дожити до наших днів.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні субсидія на неопалювальний сезон для більшості громадян буде перепризначена автоматично

Російська агресія та енергетичний терор продовжують наносити колосальну шкоду Україні й українцям. Проте – навіть… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Перемир’я на Великдень та на період Олімпіади: прогноз речника Повітряних сил ЗСУ Євлаша

Речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш сумнівається у можливості перемир'я на Великдень та… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Кабмін дозволив ДСНС надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту

Уряд ухвалив рішення, яке матиме вагоме значення для відновлення. Так, сьогодні, 30 квітня, Кабінет Міністрів… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

В Україну екстрадували організатора “схем для ухилянтів”, який переховувався в ЄС, – СБУ

За матеріалами Служби безпеки правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів

Під час засідання 30 квітня Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів. Про… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зробити робота і перші кроки в IT: як сільські школи відкривають наукові лабораторії

Мрія — перший крок до успіху! Доведено школами в невеликих містах і селах. Адже саме… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.