fbpx
Сьогодні
16:21 11 Вер 2020

Зеленський поговорив з головою ОБСЄ про ситуацію на Донбасі та Крим

Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з чинним головою ОБСЄ, прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою з метою координації зусиль з мирного врегулювання на Донбасі.

Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та важливі аспекти переговорного процесу в межах Нормандського формату, передає ОП.

Зеленський привернув увагу до порушень домовленостей з боку незаконних збройних формувань, зокрема обстрілів ними українських позицій, що відбувалися 6 та 10 вересня.

«Вчора, буквально під час моєї телефонної розмови з канцлером Ангелою Меркель, бойовики відкрили вогонь по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми, по ділянці, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ. І різниця між цими пострілами та попередніми полягала в тому, що ці були прицільними. Ми не хочемо нової ескалації. Адже 6 вересня в результаті провокації НЗФ ми вже зазнали втрат – загинув один військовий ЗСУ, один був поранений», – сказав Зеленський.

Чинний голова ОБСЄ відзначив, що кроки, які зробив український арезидент та народ у напрямку досягнення миру, – дуже мужні. Прем'єр-міністр Албанії зазначив, що ОБСЄ – організація безстороння, але не байдужа.

У цьому контексті співрозмовники відзначили важливість забезпечення повного, безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю непідконтрольну територію.

Оскільки мандат СММ ОБСЄ не обмежується лише Донбасом, Зеленський наголосив на очікуваннях України, що моніторингова місія приділятиме належну увагу також ситуації в тимчасово окупованій АР Крим та м. Севастополі.

Еді Рама запросив Зеленського відвідати Албанію.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: