fbpx
Сьогодні
12:03 11 Вер 2020

Танкер Delfi доставили до порту Чорноморськ: Держекоінспекція оцінила збитки від танкера у $16 тис

Загальна сума збитків внаслідок забруднення моря затонулим танкером Delfi становить $16,3 тис.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція, яка провела аналізи після вивезення судна з акваторії пляжу Дельфін і виявила перевищення за вмістом нафтопродуктів у воді.

«За результатами лабораторних досліджень, проведених фахівцями ДЕІ в Одеській області, виявлено перевищення нормованих значень граничної допустимої концентрації за вмістом у воді нафтопродуктів. Їх показник 10 вересня складає 0,09 мг/куб. дм. Загальна сума збитків внаслідок витікання забруднюючих речовин складає $16,3 тис. (близько 453 тис. грн). Ця сума остаточна. Претензія судновласнику на добровільне відшкодування збитків вже направлена», — заявив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Він зазначив, що невисока сума збитків від розливу нафтопродуктів у море пояснюється недосконалістю українського законодавства.

«У багатьох зараз виникне питання, чому сума збитків така невисока? Тому що сьогодні збитки за скид всіх забруднюючих речовин у водні об'єкти розраховуються за однаковою методикою. Збитки за потрапляння однакової кількості нафтопродуктів та пальмової олії у водойму однакові. Хоча нафтопродукти несуть набагато більшу шкоду екосистемі, ніж олія. Держекоінспекція не може йти наперекір законодавчо встановленим методикам і обраховувати збитки по-своєму», — пояснив чиновник.

Він додав, що ДЕІ розробляє проекти законодавчих змін, щоб сума збитків за такі порушення, як розлив нафтопродуктів у акваторії моря, становила справді значну суму.

Нагадаємо, що 10 вересня танкер Delfi, який вночі зняли з мілини біля берега Одеси, доставили до нафтогавані порту Чорноморськ.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій у себе в Facebook привітав усіх з "закінченням епопеї з ліквідації Delfi з пляжу Дельфін". Він нагадав, що танкер мав за свій рахунок підняти судновласник – компанія Делмар. Але після двох невдалих спроб операцією зайнялася Адміністрація морських портів України і, за місяць, за допомогою компаній Краншип (вона займалася підняттям танкера) і Бруклін-Київ (вона фінансувала операцію), судно нарешті вдалося прибрати з пляжу.

У нафтогавані Delfi чекатиме на судові рішення.

Нагадаємо, у ніч 22 листопада 2019 року штормові хвилі зірвали з якоря танкер Delfi, який перебував в акваторії порту "Южний". Біля узбережжя Одеси судно сіло на мілину, членів екіпажу евакуювали. Судновласник кілька разів переносив терміни підйому танкера з мілини.

26 серпня 2020 року фахівці ТОВ "Краншип" поставили судно на рівний кіль.

Наприкінці серпня ДП "Адміністрація морських портів України" в особі Одеської філії АМПУ подала позов до власника танкера Delfi. Господарський суд Одеської області наклав арешт на судно і призначив на 23 вересня розгляд позову АМПУ про стягнення 2,4 млн грн з судновласника.

 

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: