fbpx
Сьогодні
12:44 10 Вер 2020

Марія Колеснікова звернулася у Слідком Білорусі через викрадення та погрози її вбити

Марія Колеснікова

Адвокат члена президії Координаційної ради Марії Колесникової Людмила Казак передала до Слідчого комітету Білорусі заяву про порушення кримінальної справи за фактом викрадення і погроз. 

Про це повідомляє пресслужба штабу Віктора Бабарика.

У заяві Колесникова детально виклала хронологію подій 7 і 8 вересня і все, що з нею відбувалося в цей проміжок часу: викрадення невідомими, психологічний тиск, погрози позбавлення життя, спроба силою видворити за межі Білорусі.

«Зазначеними особами щодо мене висловлювалися погрози позбавити мене життя, які сприймалися мною реально. Зокрема, заявлялося, що в разі, якщо я добровільно не покину територію Республіки Білорусь, мене все одно вивезуть: живою чи частинами. Висловлювалися і погрози позбавити мене волі на строк до 25 років, влаштувати мені проблеми в місцях утримання під вартою, в місцях позбавлення волі, що я також сприймала як реально. З огляду на те, що необхідної згоди від мене отримано не було, мене видворили в камеру, де я перебувала близько години…

Після того, як співробітники КДБ РБ усвідомили, що добровільно з Білорусі я не поїду, мені наділи на голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і вивезли на білорусько-український кордон (н.п. Олександрівка), де із застосуванням сили, проти моєї волі намагалися видворити мене з Республіки Білорусь».

«Після того, як я порвала свій паспорт, виключивши таким чином в'їзд на територію України, мене знову посадили в мікроавтобус і доставили в Мозирський прикордонний загін, де я перебувала до вечора 08.09.2020 р."

Також Колесникова вказує конкретні імена і посади людей, які чинили на неї психологічний тиск в ГУБОЗік і КДБ.

Вона вимагає порушити кримінальну справу стосовно співробітників КДБ РБ, ГУБОЗік РБ за ознаками злочинів, передбачених ст.ст.182, 183, 186 Кримінального кодексу РБ.

У заяві вона зазначає, що може упізнати всіх, хто перерахований в ній, і готова дати докладні свідчення.

Зараз Марія Колесникова заарештована і знаходиться в мінському СІЗО №1.

Передісторія: 8 вересня представник Державного прикордонного комітету Білорусі повідомив,що Марія Колеснікова, Іван Кравцов та Антон Родненков намагалися виїхати в бік України та прибули на кордон о 5 годині ранку в одній машині.

Спершу заявляли, що кордон на виїзд перетнули усі троє. Після 9 годин представник Державного прикордонного комітету підтвердив, що Родненков і Кравцов виїхали з Білорусі, а Колеснікову затримали.

Згодом Держприкордонслужба України підтвердила, що Родненков та Кравцов прибули на український пункт пропуску і що Марії Колеснікової з ними немає.

Пізніше ЗМІ повідомили, що Колеснікова на кордоні порвала свій паспорт, щоб унеможливити примусове вивезення з Білорусі, на місці її затримали білоруські прикордонники.

Білоруські опозиціонери та члени Координаційної ради Антон Родненков та Іван Кравцов планують повертатися в Білорусь, зараз вони знаходяться у Києві.

Вранці 9 вересня підтвердилося затримання ще одного члена Координаційної ради Максима Знака. Його затримали в штабі Бабарика люди в цивільному і балаклавах. Адвокат Знака Дмитро Лаєвський вже з'ясував, що його затримали у кримінальній справі про створення Координаційної ради.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: