fbpx
Сьогодні
16:15 10 Вер 2020

Луценко і Турчинов показали документи на підтвердження зриву спецоперації з "вагнерівцями"

Спецоперація українських спецслужб щодо затримання найманців "ПВК Вагнера"готувалася протягом останніх двох років і була зірвана після наради в Адміністрації президента.

Про це заявив колишній генпрокурор Юрій Луценко під час брифінгу 10 вересня.

«Йдеться про роботу 2019 і 2020 року, а останні документи — буквально 10, п'ять і навіть один день до зливу операції. Всі документи йдуть 17, 20, 23, 24 числом», — наголосив він.

Після цього Луценко зачитав документи на підтвердження своїх слів, а також показав копії білетів із Москви до Мінська для 26 «вагнерівців», датованих 24 липня, а з Мінська до Стамбулу — 25 липня.

«Коли виліт до Стамбулу перенесли на 30-те, як кажуть, за наслідками наради в Адміністрації президента, 29 липня, в ніч на початок ймовірної операції слідчий СБУ і прокурори ГПУ підготували на всіх 26-х підозри, вони підписані. Це готовий документ про підозру, який мали вручити терористам, живим чи неживим, в момент їхнього перебування на українській території.

Термін вручення підозру — не більше доби. Тому 29-го в ніч вона написана, а 30-го вона мала бути в руках живих чи неживих терористів. Вони звинувачуються на підставі документів, здобутих в рамках оперативно-розшукових заходів ГУР та СБУ, в терористичних, військових злочинах, приблизно 15 статей», — розповів ексгенпрокурор.

За словами Луценка, у підозрі кожному фігуранту текст різний, що «свідчить про високу кваліфікацію і слідчих СБУ, і прокурорів ГПУ».

«Влада цинічно бреше, що не було ніякої операції українських спецслужб проти «вагнерівців». Ви коли-небудь бачили спеціалістів ПЗРК (Переносний зенітно-ракетний комплекс), які організовують вуличні заворушення? Ви коли-небудь бачили, щоб із тисяч членів картотеки «Вагнера» в Мінськ приїжджають тільки ті 26, які мають злочини на території України? Роздруківка записів, розсекретка відбувалася за тиждень до зриву операції», — додав він.

Також Луценко повідомив, що до нього та екссекретаря РНБО Олександра Турчинова звернулися «практично всі офіцери, які були задіяні в операції» і висловили готовність свідчити на тимчасовій слідчій комісії щодо спецоперації.

«На нас вийшли офіцери практично усіх спецслужб, які задіяні в цій операції. Деякі з них прості працівники, деякі навіть керівники підрозділів, які дали нам чіткий сигнал. Вони готові свідчити на цьому ТСК», — сказав він.

Своєю чергою Турчинов заявив, що високопосадовці прагнуть знищити матеріали про спецоперацію.

«Керівництво держави починає приховувати цю інформацію, ба більше, примушує керівників українських спецслужб обманювати суспільство. Найбільш небезпечним є те, що для того щоб приховати зло, здійснюються спроби знищити цю інформацію, знищити документи, знищити матеріали», — розповів він.

Нагадаємо, що 14 серпня стало відомо, що "вагнерівці" ​​повернулися до Росії. У РНБО це назвали "недружнім кроком стосовно України", що може негативно позначитися на відносинах двох держав.

Володимир Зеленський назвав видачу "вагнерівців" Росії несправедливим рішенням, наслідки якого будуть трагічними.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак теж розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи і затримання російських бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі як сплановану дезінформацію.

Зеленський прокоментував нібито "зрив" вагнерівської операції спецслужб України: Це маячня.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: