fbpx
Сьогодні
Є питання 13:33 09 Вер 2020

Чому брудні коробки з-під піци не можуть бути перероблені

Багато хто вважає, що коробки для піци можна переробити. На більшості коробок є символи переробки, і коробки зазвичай виготовлені з гофрованого картону. Однак це не зовсім так.

Дійсно, самі по собі коробки можна утилізувати. Проте, апетитний гарячий вміст коробок, а саме жир і сир, які містяться в піці, забруднюють картон і роблять його непридатним для переробки. Саме тому, якщо у вас є коробки від піци, на яких залишилася їжа або щось з паперу, на чому є сліди від жиру або їжі, пам'ятайте: їх не можна повторно переробити. Єдиний вихід – позбутися від забруднених частин.

Чому так?

Їжа є одним з найгірших забруднювачів в процесі переробки паперу. Жир і масло не так сильно ускладнюють процес переробки пластику, скла і металу, так як ці матеріали переробляються з використанням підвищених температур. Однак, коли вироби з паперу, такі, як картон, переробляються, вони змішуються з водою і перетворюються в рідку суспензію. А як ми знаємо, вода і масло не змішуються – у цьому проблема.

Жир з коробок для піци залишається в верхній частині суспензії, що не дозволяє паперовим волокнам відокремитися від масла в процесі варіння целюлози. По суті, це забруднююча речовина призводить до знищення всієї партії переробляється паперу. Це є причиною того, чому інші предмети, що використовуються для їжі, не утилізуються (використані паперові тарілки, використані серветки, використані паперові рушники і т.д.).

Крім того, слід пам'ятати про клейкі речовини і різні елементи (купони, наклейки і т.д.), які можуть бути на коробці для піци: вони теж забруднюють папір. Контактний клей, який використовується, може порушити процес переробки точно так же, як нафтопродукти або залишки їжі.

Коробки з-під піци в маслі і з залишками сиру не будуть прийняті на переробку з низки причин:

  • Присутність масла перешкоджає правильному поділу волокон, через що знижується якість готових виробів.
  • Відділення масла від картону складне завдання, що вимагає значних фінансових витрат.
  • Промаслена макулатура практично не розмокає, що є перешкодою для її переробки.

пицца

Що ж з цим робити?

Найпростішим рішенням було б вирізати або вирвати забруднену частину коробки для піци і викинути її. Наприклад, можна відірвати верхню частину коробки, яка придатна для переробки, але викинути нижню частину, яка містить жир. Якщо сліди жиру на коробці відсутні, її можна з чистою совістю відправити на переробку.

Інший варіант переробки картону – зробити з неї компост, хоча проблема жиру залишається актуальною і тут. Не можна робити компост, якщо на картоні залишився жир. Це і викликає гниття, і приверне більше комах, що стане причиною специфічного запаху. Та й для рослин це не дуже добре.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: