fbpx
Сьогодні
16:33 09 Вер 2020

Білоруську опозиціонерку Марію Колеснікову підозрюють у "спробі захопити владу"

Марія Колеснікова

Одна з лідерів білоруської опозиції Марія Колеснікова проходить підозрюваною у справі про спробу захоплення влади.

Про це повідомляє TUT.BY з посиланням на адвоката Людмилу Козак.

За словами адвоката, Колеснікова перебуває у статусі підозрюваної у кримінальній справі, порушеній за ч.3 ст. 361 КК Білорусі (публічні заклики до захоплення державної влади або насильницької зміни конституційного ладу Республіки Білорусь).

Адвокат змогла зустрітися з підзахисною у СІЗО № 1: вона заявила, що з Колесніковою все гаразд.

«Жодних процесуальних дій поки не відбувалося».

Їй загрожує від 2 до 5 років в'язниці.

Вранці 7 вересня Марію Колеснікову викрали невідомі в масках. У центрі Мінська її схопили, посадили до мікроавтобуса з написом Зв'язок і вивезли в невідомому напрямку. Після цього про її місцезнаходження не було відомо. Прессекретар ради Антон Родненков почав з'ясовувати, де перебуває Колеснікова, – незабаром його телефон став недоступний. Також перестав виходити на зв'язок виконавчий секретар ради Іван Кравцов.

За даними МВС України, членів Координаціїної ради білоруської опозиції Марію Колеснікову і двох її соратників Антона Родненкова і Івана Кравцова виганяли з Білорусі насильно, однак Колеснікова порвала свій паспорт, завдяки чому залишилася в країні.

Зараз Марія Колесникова заарештована і знаходиться в мінському СІЗО №1.

Передісторія: 8 вересня представник Державного прикордонного комітету Білорусі повідомив,що Марія Колеснікова, Іван Кравцов та Антон Родненков намагалися виїхати в бік України та прибули на кордон о 5 годині ранку в одній машині.

Спершу заявляли, що кордон на виїзд перетнули усі троє. Після 9 годин представник Державного прикордонного комітету підтвердив, що Родненков і Кравцов виїхали з Білорусі, а Колеснікову затримали.

Згодом Держприкордонслужба України підтвердила, що Родненков та Кравцов прибули на український пункт пропуску і що Марії Колеснікової з ними немає.

Пізніше ЗМІ повідомили, що Колеснікова на кордоні порвала свій паспорт, щоб унеможливити примусове вивезення з Білорусі, на місці її затримали білоруські прикордонники.

Білоруські опозиціонери та члени Координаційної ради Антон Родненков та Іван Кравцов планують повертатися в Білорусь, зараз вони знаходяться у Києві.

Вранці 9 вересня підтвердилося затримання ще одного члена Координаційної ради Максима Знака. Його затримали в штабі Бабарика люди в цивільному і балаклавах. Адвокат Знака Дмитро Лаєвський вже з'ясував, що його затримали у кримінальній справі про створення Координаційної ради.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: