fbpx
Сьогодні
20:27 08 Вер 2020

Підвищення зарплат освітянам зупинили, бо не вистачає коштів, - Міносвіти

Ухвалена в 2019 році постанова уряду про поступове підвищення найнижчого окладу робітникам освіти до рівня чотирьох прожиткових мінімумів не діятиме

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти.

Там кажуть, що призупинили дію постанови, яка передбачала поступове збільшення зарплат освітянам до 2023 року, оскільки у місцевих бюджетах наразі на це немає грошей.

"У зв'язку з відсутністю коштів на її реалізацію у державному та місцевих бюджетах зазначена постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року", – йдеться у повідомленні.

Впровадження в 2021 році постанови уряду України, якою передбачається поступове підвищення найнижчого посадового окладу педагогів, потребуватиме додатково близько 50 млрд грн, повідомляє пресслужба МОН України.

"Пунктом 6 статті 61 Прикінцевих положень Закону України "Про освіту" та статтею 36 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" гарантоване визначення розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників галузі", – зазначили у МОН.

В пресслужбі нагадують, що на виконання цих норм урядом була прийнята постанова КМУ від 10 липня 2019 року № 822 "Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки", якою передбачається поступове (до 2023 року) підвищення найнижчого посадового окладу зазначених категорій працівників до рівня 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, як це передбачено вищевказаними законодавчими нормами.

"У зв'язку з відсутністю коштів на її реалізацію у державному та місцевих бюджетах зазначена постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року. За попередніми розрахунками фахівців МОН, її впровадження в дію у 2021 році потребуватиме додатково близько 50 млрд грн (державний бюджет – близько 39 млрд грн, місцеві бюджети – близько 11 млрд грн)", – повідомили в пресслужбі.

Зазначається, що Міністерство зацікавлене у введенні в дію саме цієї постанови, оскільки "нею виконуються не лише норми законодавства, а й підвищуються соціальні стандарти та гарантії держави, спрямовані на зростання рівня життя освітян".

"Це питання потребує негайного вирішення, оскільки при формуванні бюджету галузі розмір оплати праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників має дуже важливе значення", – наголошують у МОН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: