fbpx
Сьогодні
16:24 08 Вер 2020

Експолітв'язня Володимира Балуха сильно побили, він у тяжкому стані

Фото krymr.com

У ніч на вівторок побили експолітв'язня Кремля, кримського активіста Володимира Балуха.

Про це повідомив у Фейсбуці інший колишній політв'язень, режисер Олег Сенцов.

"Володимир Балух був побитим сьогодні вночі. Його знайшли тільки вранці. Зараз він у лікарні. Стан важкий. Подробиці з'ясовуються.

Володя притомлений. Зламана рука та ключиця. Загрози життя нема", – зазначив Сенцов.

Володимир Балух був побитим сьогодні вночі. Його знайшли тільки вранці. Зараз він у лікарні. Стан важкий. Подробиці з'ясовуються.Upd. Володя притомлений. Зламана рука та ключиця. Загрози життя нема.

Posted by Oleg Sentsov on Tuesday, September 8, 2020

"Наразі ми перевіряємо цю інформацію (про побиття Балуха – ред.)", – повідомили Укрінформу в поліції Києва.

За даними джерела  Української правди, у Балуха тяжка травма голови, його оперують. Правоохоронці таким чином ще не мали змоги його опитати.

Як розповіли правоохоронці, у вівторок близько 12-ї години до столичної поліції надійшла інформація від лікаря про госпіталізацію з Балуха тілесними ушкодженнями.

На місце виїхала слідчо-оперативна група, яка з'ясувала, що потерпілого доставили з зони відпочинку "Гідропарк". Окрім цього, в чоловіка виявили відсутність мобільного телефона та банківської картки.

В Офісі президента вимагають від Нацполіції оперативно та в повному обсязі розслідувати побиття Балуха та перевірити всі версії

Офіс президента України вкрай стурбований інформацією про напад на колишнього політв'язня Володимира Балуха та вимагає від Національної поліції швидкого та повного розслідування цього злочину.

"Його (Балуха – ред.) жорстоко побили цієї ночі – фактично в річницю його звільнення з полону. Зламані рука та ключиця. За повідомленнями лікарів, загрози його життю немає. (…) Наразі немає підтверджених даних, які свідчили б про те, що в нападу міг бути політичний мотив. Але всі версії мають бути ретельно перевірені, зокрема політична", – заявила у вівторок прес-служба ОП.

В Офісі президента зазначили, що вуличне насильство в Україні останніми роками досягло загрозливого масштабу. "Злочинці відчули, що принцип невідворотності покарання не працює. Очікуємо від правоохоронців більш систематичної роботи для відновлення порядку на вулицях та превенції правопорушень", – наголосили в ОП.

Офіс Президента вкрай стурбований інформацією про напад на колишнього політв'язня Володимира Балуха. Його жорстоко…

Posted by Офіс Президента України on Tuesday, September 8, 2020

Довідка. Володимир Балух – кримський фермер, який вивісив на своєму будинку прапор України, пізніше прикріпив на будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні".

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року в його будинку в селі Серебрянка Роздольненського району. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Згодом проти активіста порушили ще одну справу – за заявою начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольному, який стверджував, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляли, що це тюремник напав на нього.

За сукупністю двох кримінальних справ підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (більше 3 800 грн).

З 29 березня 2019 року Балух перебував у виправній колонії № 4 міста Торжок Тверської області РФ.

7 вересня 2019 року між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян (серед них Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Павло Гриб та інші), а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: