fbpx
Сьогодні
15:02 07 Вер 2020

Українці-в'язні Кремля просять Раду взяти на контроль і прискорити їхнє звільнення

Громадяни України, незаконно засуджені та утримувані в Російській Федерації, вимагають від Верховної Ради прискорити процес їхнього звільнення та екстрадиції.

Про це заявляє президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, передає Інтерфакс.

"Ми вимагаємо проведення парламентського розслідування з питання затягування процесу повернення громадян України, які утримуються в Російській Федерації, зокрема політичних в'язнів, активізувати розгляд питання негайного повернення до України її громадян, які примусово утримуються в Росії", – йдеться у відкритому листі утримуваних в РФ українських громадян до Верховної Ради, оприлюдненому Гончаром.

Автори звернення до ВР просять на міжнародному рівні, в ОБСЄ, ПАРЄ, на зустрічі в "нормандському форматі" розглянути питання про введення Україною і міжнародним співтовариством нових і розширення вже наявних санкцій проти Росії за систематичне порушення міжнародного права у сфері охорони основоположних прав і свобод громадянина.

Незаконно засуджені в РФ українські громадяни також вимагають на міжнародному рівні тиснути на Росію для звільнення політичних в'язнів Кремля і "ввести парламентський контроль над процесами звільнення політв'язнів та екстрадицією громадян України з РФ на Батьківщину".

За словами Гончара, серед вимог – створення законодавчої та нормативно-правової бази щодо гарантій надання політв'язням і членам сімей, які залишилися без годувальника, юридичної, медичної та матеріальної допомоги.

Як зазначив директор Благодійного фонду "Родичі політв'язнів Кремля" Ігор Гриб, після 7 вересня минулого року, коли було звільнено групу українських політв'язнів, питання звільнення в'язнів Кремля замовчується.

"За рік… питання практично зникло з розгляду… Немає тієї потужної суспільно-політичної роботи, … із залученням ЗМІ", – сказав Гриб.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: