fbpx
Сьогодні
13:55 07 Вер 2020

Екоактивісти пікетують Мінекології: Ні! - дерибану Червоної книги!

фото: Укрінформ

Екоактивісти проводять пікет під Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, вимагаючи не виключати з Червоної книги близько десятка рідкісних рослин.

Учасники акції принесли сокири і бензопили, за допомогою яких пиляють і рубають дрова просто під вікнами міністерства.

За словами активістів, у серпні НАН України звернулась до Мінекології з пропозицією про виключення з Червоної книги низки видів флори, зокрема місячниці оживаючої (Lunariarediviva); водяного горіха плаваючого (Trapanatans); сальвінії плаваючої (Salvinianatans); ковили волосистої (Stipacapillata); зморшка степового (Morchellastepicolla); цибулі ведмежої (черемша, левурда Alliumursinum); плауну річного (Lycopodiumannotinum); смілки литовської (Silenelithuanica) та берези темної (Betulaobscura).

Проте, на думку активістів, виключення цих видів з Червоної книги призведе до їх повного знищення.

"В Україні відсутні дані щодо детального поширення та динаміки цих видів в межах усієї країни, тому їх виключення порушує ст. 16 Закону "Про Червону книгу України". Ми вважаємо, що виключення цих видів з Червоної книги викликано дерибаном землі та було замовлено забудовниками, земельними магнатами та "чорними" лісорубами", – заявив представник пресслужби Київського еколого-культурного центру.

Укрінформ пише, що їм надали копію листа НАН, у якому йдеться, що відповідно до звернення Міністерства захисту довкілля від 2 квітня 2020 року, НАН надала пропозиції для врахування їх при підготовці четвертого видання Червоної книги України. Зокрема, вони містять переліки видів тварин, рослин і грибів, які пропонується виключити з Червоної книги.

При цьому у листі зауважується, що НАН відомо про заперечення з боку екологічних активістів щодо виключення з переліку дев`яти рослин, і тому пропонується провести додаткові дослідження стану популяцій та динаміки ареалів цих видів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: