fbpx
Сьогодні
15:45 06 Вер 2020

Цього року близько 200 тисяч учнів перейшли з російської на українську мову навчання

Відповідно до Конституції України, Закону України "Про освіту", "Про загальну середню освіту" мовою навчального процесу в Україні є державна – українська – мова, тому сьогодні розмови про застосуванням інших мов у процесі навчання є не більш ніж політичним питанням.

Про це в ефірі "Українського радіо" сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Урядовий портал.

За словами Тараса Кременя, сьогодні близько 200 тисяч здобувачів освіти, які раніше навчалися російською, вивчатимуть дисципліни українською мовою. "Це та категорія здобувачів освіти, яка з 1 вересня переходить на стовідсоткове вивчення усіх дисциплін державною мовою. Є ще дві категорії, для яких перехід на українську мову навчання відбуватиметься поступово. Для тих, хто належить до корінних народів (насамперед йдеться про дітей з кримськотатарської громади), мова навчання у початковій школі може здійснюватися мовою нацменшини, а починаючи з середньої і старшої школи кількість дисциплін українською мовою буде збільшуватися до 80%. Друга категорія – це представники тих громад, мови яких належать до мов Європейського Союзу. У них також є право у початковій школі використовувати у навчанні їхню мову, у середній школі дисципліни українською мають складати від 20% до 40%, а у старшій – до 60%", – зазначив він.

"Тому я абсолютно переконаний, що жодних політичних спекуляцій довкола мови навчання бути не може. Органи управління освітою, так само як і батьківські колективи, сьогодні свідомі того, що державна мова – українська – повинна бути з 1 класу. А ми повинні іти назустріч тим громадам, які є свідомими і відповідальними. Чим більше мов знає дитина, здобувач освіти, тим більше у неї можливостей для реалізації себе і в Україні, і у світі", – підкреслив Кремінь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: