fbpx
Сьогодні
16:55 06 Вер 2020

Шмигаль розповів, якою буде ціна на газ

Ціна на газ для населення в Україні наступного місяця коливатиметься на рівні від 4700 до 5000 грн за тисячу кубів, ближче до зими ціна традиційно зросте.

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Україна 24".

Очільник уряду зазначив, що зараз Україна має найнижчу ціну на газ за останні роки:

"Якщо взяти останні п'ять років, то ціна в серпні була 3700 грн, на вересень почалось сезонне зростання цін на газ, близько 4200 грн за тисячу кубів, тобто, це 4 грн 20 коп. за куб. Це найнижча ціна за останні п'ять років, і це найнижчий рівень цін в принципі за часи незалежності. Це вільний ринок, людина може обирати постачальника… Є конкуренція, і це сприяє зниженню ціни. Звичайно, є сезонна поведінка цін на газ. Зимою газ, звичайно, коштує дорожче, ми платитимемо за нього більше".

На запитання, яких позначок сягне ціна на газ, прем'єр відповів:

"Це ринок. Є ринкові інструменти, є ф'ючерсні контракти, є форвардні контракти. По них видно, що на жовтень ціна коливатиметьсь від 4700 до 5000 грн. На зиму ми не бачимо ще цін, тобто, це знову ж таки відрегулює ринок. Але ми точно знаємо, що після зимового зростання відбудеться весняне і літнє падіння, і газ коштуватиме дешевше".

Шмигаль зауважив, що сьогодні українці мають змогу дешево купити собі газ на рік наперед.

"Є такий інструмент, який дозволяє купити сьогодні, за сьогоднішньою фактично ціною в "Нафтогазі", наприклад, газ на цілий рік для себе. Тобто, кожна фізична особа, навіть зараз у платіжках це прописано, може купити за фіксованою ціною газ на рік. І тоді людина не буде переживати, скільки газ коштуватиме взимку чи влітку. Звичайно, для цього треба мати певну спроможність, бо оплата буде помісячно, але договір треба укласти вже сьогодні", – пояснив він.

Прем'єр також нагадав, що люди, які потребують субсидіювання, за існуючою сьогодні схемою можуть звертатись і отримувати державну допомогу для оплати комунальних послуг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: