fbpx
Сьогодні
16:39 04 Вер 2020

Рада ухвалила законопроєкт про вдосконалення держпідтримки аграріїв

Верховна Рада планує внести зміни в існуючу систему адміністрування та надання державної підтримки сільгоспвиробникам, які підвищать ефективність застосування заходів підтримки та публічність розподілу коштів державної підтримки.

Відповідний законопроєкт в першому читанні підтримав 271 депутат.

Як зазначається в законопроєкті, адміністрування програм державної підтримки аграріїв та розподіл цих коштів є одним із найбільш слабких місць в системі підтримки сільського господарства. Незважаючи на те, що дрібні агровиробники – сімейні фермерські господарства, домогосподарства населення, становлять левову частку від загальної кількості господарств та виробляють значну частку сільськогосподарської продукції, їх доступ до коштів бюджетної підтримки є вкрай ускладненим.

Як наслідок, левову частку державної підтримки історично отримували середні і великі компанії, які і без цього мають конкурентні переваги, зокрема в частині доступу до дешевого фінансування. При цьому, наприклад, дрібні агровиробники – сімейні фермерські господарства, домогосподарства населення, виробляють понад 70-90% продукції плодоовочівництва та картоплярства в Україні.

Також вказується на відсутність на сьогодні надійного джерела інформації про характеристики агровиробників та раніше отримані кошти державної підтримки, що ускладнює аналіз ефективності використання бюджетних коштів. Таким чином, існує необхідність створення єдиної державної інформаційної системи, що міститиме відомості про виробників сільськогосподарської продукції та забезпечуватиме ефективне адміністрування державної підтримки.

Ще однією проблемою, яка залишається невирішеною на сьогодні, є значна кількість помилок в державному земельному кадастрі.

Проєкт покликаний визначити принципи, на яких надається державна підтримка (прозорість, публічність, цільове використання наданих коштів).

Проєктом запроваджуються законодавчі підстави для функціонування Державного аграрного реєстру.

Як повідомив в ході презентації голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський законопроект полегшує для аграріїв процедуру оформлення дотацій.

"Процедура отримання дотацій у чинному законодавстві вимагає від суб'єкта сільськогосподарської діяльності, який хоче її отримати, багато дій, пов'язаних з отриманням довідок тощо.

З лютого цього року в частині областей України здійснюється пілотний проект, де це робиться автоматично через аграрний реєстр, якому, відповідно до цього закону, буде надано статус офіційного. Таким чином буде спрощено отримання інформації для всіх фермерів, які подаються на дотації", – повідомив Сольський. 

За його словами, система об'єднує дані Державного земельного кадастру, Державного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців, Реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру тварин. 

Крім того, із законодавства виключаються положення, які стосуються державного регулювання цін на сільськогосподарську продукцію та державних заставних закупівель зерна.

Новацією законопроєкту є також надання права на отримання бюджетної тваринницької дотації суб'єктам, які займаються козівництвом та аквакультурою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: