fbpx
Сьогодні
09:27 02 Вер 2020

ВРП відмовилася відстороняти п'ятьох суддів Окружного суду Києва

Вища рада правосуддя повернула Генеральному прокурору клопотання щодо відсторонення від здійснення правосуддя судді ОАСК Володимира Келеберди, а також не погодилась на тимчасове відсторонення суддів Євгенія Аблова, Ігоря Качура, Олексія Огурцова та Ігоря Погрібніченка.

Про це повідомляє пресслужба ВРП.

"Вища рада правосуддя повернула без розгляду клопотання Генерального прокурора Ірини Венедіктової про тимчасове відсторонення судді Окружного адміністративного суду міста Києва Володимира Келеберди від здійснення правосуддя через порушення порядку повідомлення судді про підозру".

Що ж стосується суддів Аблова та Качура, то у пресслужбі зазначили, що "ВРП дійшла висновку, що докази на підтвердження вчинення суддями інкримінованих злочинів, були здобуті у спосіб, що не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, – без дозволу суду на використання результатів негласних слідчих (розшукових) дій, отриманих під час розслідування іншого кримінального провадження".

Також ВРП повернула без розгляду клопотання генпрокурора про тимчасове відсторонення судді Окружного адміністративного суду міста Києва Олексія Огурцова від здійснення правосуддя у зв'язку з порушенням порядку повідомлення судді про підозру. Зокрема, у зв'язку з порушенням статей 135, 276, 278 КПК України.

В чому справа?

Нагадаємо, за підсумками обшуків детективи НАБУоголосили про підозруголові ОАСК Павлу Вовку, заступнику голови суду Євгену Аблову, п'яти іншим суддям та голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку.

За версією слідства, Павло Вовк та підконтрольні йому судді ухвалювали замовні рішення в своїх інтересах і в інтересах політичних еліт і бізнес-кіл.

НАБУ також опублікувало записи розмов Вовка з Холоднюком і лояльним до нього кандидатом до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Вони обговорюють конкурс з обрання нового очільника Державної судової адміністрації, який проводить Комісія з питань вищого корпусу державної влади.

У НАБУ заявили,що голова ОАСК очолив "злочинну організацію", до складу якої входило щонайменше 12 осіб, метою якої було "захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їхній роботі".

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: