fbpx
Сьогодні
22:32 02 Вер 2020

Справа на 10 млрд грн. Печерський райсуд ухвалив рішення на користь братів Суркісів у справі ПриватБанку

Державний Приватбанк програв у Печерському суді Ігорю та Григорію Суркісам

2 вересня Печерський районний суд Києва задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до державного ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання банку обслуговувати їх депозити, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $ 350 млн.

Про це агентству Інтерфакс -Україна повідомив юридичний радник банку Андрій Пожидаєв в середу.

За його словами, банк не планує виплачувати $ 350 млн на користь офшорних компаній, однак останні можуть стягнути їх шляхом звернення до Національного банку України (НБУ).

Рішення судді Печерського суду Сергія Вовка про виплату братам Суркісам 350 млн доларів коштів державного «Приватбанку» буде оскаржено. Це випливає з заяви Національного банку України, поширеного увечері в середу, 2 вересня.

«Національний банк продовжить захищати законність рішень про націоналізацію «Приватбанку" і докладе всіх зусиль для того, щоб зберегти фінансову стабільність і не допустити втрати коштів платників податків», – йдеться в заяві регулятора.

Рішення про конвертацію коштів депозитів осіб, пов'язаних із колишніми власниками «Приватбанку», після його націоналізації в НБУ назвали «справедливим і адекватним» «з огляду на кошти, витрачені державою на порятунок «Приватбанку" і фінансової системи».

«Сьогодні «Приватбанк» є частиною стабільної і прозорої банківської системи», – підкреслили в Нацбанку.

Позиція «Приватбанку» полягає в тому, що всі його зобов'язання перед компаніями Суркісів були виконані в ході конвертації їх коштів в акції банку.

У червні Велика палата Верховного суду частково задовольнила касаційну скаргу Нацбанку, Кабміну і Приватбанку,скасувавши рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання недійсними договорів обміну їх коштів в банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

Тим часом Приватбанк звернувся до правоохоронних органів за правовою оцінкою дій держвиконавця. Оскільки банк 5 травня отримав чотири нові постанови про примусове виконання рішення суду від 9 лютого 2017 року про виплату на користь шести офшорних компаній братів Суркісів більше $ 250 млн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: