fbpx
Сьогодні
11:10 02 Вер 2020

Для збільшення тестувань МОЗ планує використовувати швидкі тести на антиген до COVID-19

Міністерство охорони здоров'я планує збільшувати кількість тестувань на COVID-19, для чого використовуватиме і швидкі тести на антиген, які вже роблять у США.

Про це сказав заступник міністра охорони здоров'я – головний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу.

"Вчора завершив перемовини з Європейським регіональним бюро ВООЗ. Вони обіцяють вже на наступному тижні оновити протокол щодо тестування. У протоколі щодо тестування на коронавірусну хворобу буде знайдено місце для швидким тестам на антиген.

Раніше використовувалися  швидкі тести на наявність антитіл. Сьогодні у США вже зареєстровано чотири виробники швидких тестів на антиген. Центр по контрою за захворюваністю 29 серпня випустив рекомендації щодо стратегії тестування швидкими тестами на антиген.

Вони вже використовуються у США, і Всесвітня організація охорони здоров'я також оновлює протокол, який відразу буде використано і в стратегії збільшення кількості тестувань на території нашої держави.

Ми зараз ведемо перемовини з усіма виробниками, які зареєстрували швидкі тести на антиген, щоб вони подали на реєстрацію цих тестів в Україні – і це дозволить нам значно збільшити кількість тестувань".

Головний санлікар пояснив, що для швидкого тесту на антиген зразок береться так само, як для ПЛР-тесту: з носоглотки забирається змив, який ставиться у певний фермент, фермент виділяє РНК – і ця РНК поміщується у швидкий тест, який показує, чи є збудник коронавірусної хвороби.

Цей тест зможуть використовувати і для діагностування. Зараз в Україні із діагностичною метою використовується метод полімеразної ланцюгової реакції.

Ляшко зазначив, що зараз тестування методом ПЛР проводять у 104 вірусологічних лабораторіях (на початку квітня таких лабораторій було 28). МОЗ додав до своїх 28 лабораторій 17 автоматичних станцій пробопідготовки і 34 прилади для ідентифікації – і це дозволяє робити 125 тисяч тестів на тиждень (на початку червня робили 65 тисяч).

Тести методом імуноферментного аналізу (ІФА) тепер проводяться у 318 лабораторіях. В Україні проведено вже понад 1 млн 30 тисяч досліджень на імуноглобуліни, із них наявність антитіл виявлено майже у 48 тисяч. Імуноглобулін M свідчить про те, що людина перебувала в активній фазі розвитку коронавірусної хвороби, імуноглобулін G – що людина стикалася з вірусом, перенесла хворобу безсимптомно або сформувала імунітет на хворобу, одужавши.

За словами головного санлікаря, для виходу з самоізоляції треба робити ПЛР-тестування, але цього тижня в алгоритм тестування буде внесено зміни: в разі відсутності симптомів завершувати самоізоляцію можуть дозволити на 14-й день без проведення ПЛР-тестування, а тестування методом ПЛР буде зсунуто на 7-8-й день, що дозволить вийти з неї раніше.

Також уже достатньо одного негативного ПЛР-тестування й відсутності симптомів, щоб людина вважалася такою, що одужала. Ті, хто перехворів, але перебуває на амбулаторному лікуванні, можуть здати такий безкоштовний тест.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: