fbpx
Сьогодні
16:30 31 Сер 2020

Аваков заявив, що Марків непричетний до загибелі італійського журналіста, бо мав у руках іншу зброю

Український нацгвардієць Віталій Марків не може бути причетним до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі, бо мав у руках іншу зброю.

Про це на брифінгу заявив голова МВС Арсен Аваков.

«Рокеллі загинув від мінометних осколків, а Марків мав у руках автомат, тому це неможливо – у людини була інша зброя», сказав Аваков.

Крім того, міністр підкреслив, що Марків був фактично позбавлений права на захист – жодного разу італійські правоохоронці не приїхали в Україну, незважаючи на те, що їх запрошували. "Будь-який незаангажований експерт, якщо підніметься на гору Карачун, погодиться що Марків не міг здійснити постріл – це неможливо", –  наголосив Аваков.

"Хочу підкреслити, що, на жаль, працівники італійських правоохоронних органів жодного разу не приїздили в Україну і не були на місці загибелі італійського громадянина. Таким чином, слідство не було проведено в повному обсязі, і Віталій Марків був позбавлений безумовного права на об'єктивне розслідування і прав на захист", – сказав міністр.

Заступник глави Нацполіції Максим Цуцкірідзе теж підкреслив, що з тіла фотокореспондента експерти вилучили осколки від міни, яка була випущена з міномета. «Тобто міна, а не куля», стала причиною смерті італійського фотокореспондента, наголосив він.

"Установлено, що відстань між позицією, на якій перебував і ніс службу солдат Марків, та місцем загибелі журналіста Роккеллі та Миронова, становить 1 кілометр 760 метрів. З позиції солдата Марківа місце загибелі взагалі не проглядалося та було поза візуальним спостереженням. Насамперед через велику відстань, наявність на залізничному переїзді вагонів з густого покриву дерев у місці загибелі Рокеллі та Міронова", – сказав він.

Посадовець додав, що у ході слідства було проаналізовано нормативні акти, на підставі яких військовослужбовці Нацгвардії та Збройних сил України перебували на своїх позиціях.

"По цих наказах у наших солдатів Нацгвардії на озброєнні перебувала виключно стрілецька зброя. Це дуже важливо, бо ви знаєте, що згідно з актом розтину журналіста, він загинув саме від осколків", – зазначив Цуцкерідзе.

Аваков також закликав уряд Італії не політизувати цю трагедію, а апеляційний суд, який має розглядати апеляцію на вирок Марківу – неупереджено і об'єктивно розглянути справу.

"Закликаю шанований нами італійський суд взяти до уваги докази, які були зібрані українським слідством, і врахувати їх при винесенні справедливого рішення", – зазначив глава МВС.

За його словами, слідчі Нацполіції провели 11 експертиз, 7 слідчих експериментів і допитали 70 свідків, аби дослідити хронологію подій артилерійського обстрілу, та встановили обставини смерті італійського журналіста Рокеллі та росіянина Міронова.

Цуцкерідзе додав, що за допомогою експериментів встановили відсутність порушень, у тому числі у стрільця батальйону Нацгвардії Марківа.

Також допити свідків і експерименти дозволили встановити позицію Марківа на горі Карачук. Як з'ясувалося, він знаходився лівіше від телевежі, розташованої на горі в напрямку міста Слов'янськ, де загинули Роккеллі і Міронов.

"Допитано та проведено слідчий експеримент із солдатом Нацгвардії Кузиком, який пліч-о-пліч ніс службу на позиції разом з Марківим. Він підтвердив відсутність мінометів та наявність у Марківа виключно автомата. При цьому свідок Кузик на підтвердження своїх слів надав нам свій мобільний телефон, на якому було зроблено ряд відеозаписів, які долучено до матеріалів провадження і які фіксують видимість позиції", – додав посадовець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: