fbpx
Сьогодні
Фото 10:46 29 Сер 2020

У Житомирській області вперше за 100 років знайшли монети часів Київської Русі

У селищі міського типу Городниця Житомирської області було виявлено 32 монети часів Київської Русі. Вони датуються 1000-1019 роками, подібних знахідок не здійснювали понад 100 років.

Як розповів науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук Олександр Алфьоров, про знахідку він дізнався «від знайомих знайомих», а самі монети були знайдені «при абсолютно побутових обставинах».

Знайдені монети – це перші монети, які почали чеканити в Київській Русі в кінці Х – початку ХІ століть, тобто, за часів правління Володимира Великого. Монети, які вдалося знайти, карбувалися за часів Володимира (980-1015 роки) і Святополка Ярополкович (1015-1019 роки). На це вказують князівські знаки на аверсі та реверсі монет: двозуб і тризуб, які використовували Володимир і Ярополк.

Востанніє велику кількість монет знаходили під час ремонтних робіт на Вознесенському узвозі в Києві в 1876 році. Тоді було знайдено цілих 120 монет, але відтоді знаходили тільки окремі монети.

За словами Алфьорова, монети ще будуть аналізувати за допомогою сучасних технологій, щоб дізнатися, з якого срібла вони зроблені. Для цього їх передадуть в спецсховище Житомирського краєзнавчого музею – після того, як оформлять процедуру їхньої передачі від того, хто їх першим виявив.

«Прецедент ще і в тому, що людина відразу погодилася передати такий скарб державі», – каже історик.

монети Київської Русі

монети Київської Русі

монети Київської Русі

монети Київської Русі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: