fbpx
Сьогодні
14:46 29 Сер 2020

Ми не повинні забувати наших героїв і всіх тих, через кого вони загинули в Іловайському котлі, - Зеленський

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що держава й суспільство повинні пам'ятати всіх героїв, які загинули внаслідок Іловайської трагедії, а правоохоронці мусять показати результати, «якою б гіркою не була правда».

Про це він сказав у своїй заяві до Дня пам'яті захисників України в суботу, 29 серпня.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять героїв України, дійсно наших найкращих українців, які захищали, боронили кордони України, захищали наш суверенітет, нашу територіальну цілісність. Я думаю, що день не випадковий. Саме в цей день сталася Іловайська трагедія, Іловайський котел. Ми не повинні забувати цей день, ми не повинні забути кожне ім'я, кожне прізвище, яке сьогодні звучало. Я запитав: скільки хвилин сьогодні ми оголошуємо прізвище, ім'я, по батькові наших хлопців. Це тривало близько 40 хвилин. На жаль, ми не можемо скоротити цей час. Але ми можемо зробити як держава все, щоб цей час не збільшувався взагалі», — сказав президент України.

Зеленський зауважив, що «ми не повинні забувати героїв кожної трагедії, але сьогодні, незважаючи на те, що минув час, ми не повинні забувати всіх тих, через кого загинули наші хлопці в Іловайському котлі».

Зеленський Іловайськ

Фото: ОПУ

Водночас глава держави наголосив, що правоохоронні органи повинні показати результат, «якою б гіркою не була правда».

«Я знаю, що в Генеральній прокуратурі зроблений департамент війни, саме щоб розслідувати такі гучні, на жаль, криваві справи. Будемо надіятися, що вони будуть в цьому напрямку крокувати вперед», — додав Зеленський.

«Навряд чи ми можемо надіятись на те, що така рана, як сьогоднішній день, така рана на тілі історії України, така рана на серці батьків всіх загиблих коли-небудь затягнеться. І я вам чесно скажу, відверто, українська влада повинна робити все, щоб ця рана не затягнулась, щоб кожне ім'я ніхто не забув і щороку ми розповідали не тільки дітям загиблих, не тільки батькам, які втратили своїх дітей. А щоб ми розповідали щодня, що такі трагедії в Україні були, такі діти героїв в Україні були і є, які віддають своє життя».

Президент сказав, що, на його думку, наш головний обов'язок — «нести скрізь історію України, історію наших героїв».

Довідка. Шість років тому в кінці серпня 2014 року українські війська зазнали найбільших втрат за весь час бойових дій на Донбасі і хід війни був змінений. Ці події відомі як Іловайська трагедія, або Іловайський котел. Українські сили опинилися в оточенні через низку причин, головною з яких було вторгнення регулярних російських військ, що призвело до переваги агресора більш ніж в 10 разів як по чисельності особового складу, так і за кількістю військової техніки. За офіційними даними, втрати українських сил під Іловайськом склали: 366 загиблих; 429 поранених; 300 полонених.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: