fbpx
Сьогодні
17:46 28 Сер 2020

Зеленський поговорив з президентом Єврокомісії: обговорили перемир'я, вакцину, саміт ЄС та Білорусь

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Насамперед очільниця Єврокомісії привітала президента з одужанням членів його родини від коронавіруса та побажала їм міцного здоров'я.

Сторони обмінялися думками щодо епідемічної ситуації. Президент України подякував за досягнуту домовленість щодо доз вакцини, коли вона буде виготовлена. Він також зазначив, що Україна готова до міжнародної співпраці з виробництва вакцини.

"Ми вивчаємо можливість трансферу технологій та швидкого розгортання локалізованого виробництва вакцин в Україні. Маємо для цього кілька потужних фармацевтичних підприємств. Ми готові до масового виробництва вакцини. Розраховуйте на нас", – сказав Зеленський.

Співрозмовники також зробили акцент на підготовці до 22-го Саміту Україна – Європейський Союз, який має відбутися 1 жовтня у Брюсселі.

Вони обмінялися думками щодо основних питань порядку денного Україна – ЄС та подальших кроків, необхідних для зміцнення стратегічного партнерства й поглиблення економічної інтеграції між Україною та ЄС. Зеленський висловив сподівання, що Спільна заява, яку буде ухвалено за підсумками Саміту, відображатиме високий рівень амбіцій України та ЄС щодо подальшої розбудови відносин.

«Найближчим часом Верховна Рада ухвалить низку законів щодо виконання Угоди про асоціацію. Під час Саміту Україна буде готова обговорити прогрес у виконанні Угоди та ключових реформ», – констатував Зеленський.

Урсула фон дер Ляєн наголосила на повній підтримці інтеграції України до Європейського Союзу.

Президент відзначив важливість рішення ЄС про надання Україні макрофінансової допомоги в обсязі 1,2 млрд євро. Він висловив сподівання, що перший транш макрофінансової допомоги ЄС обсягом 600 млн євро буде виділений ближчим часом без додаткових умов.

Окрему увагу співрозмовники приділили безпековій ситуації на Донбасі.

Урсула фон дер Ляєн наголосила на тому, що Євросоюз повністю підтримує виконання Мінських угод. Вона привітала Президента України й високо оцінила його зусилля у досягненні перемир'я, яке триває вже 33-й день, впродовж яких не було жодних бойових втрат. Вона відзначила, що ЄС вважає неприйнятною тимчасову окупацію Криму, та висловила думку, що зустріч лідерів країн Нормандського формату, яка є надзвичайно важливою, треба провести якомога швидше.

«Ми очікуємо зустрічі лідерів країн Нормандського формату скоро після зустрічі наших радників. Ми дуже хочемо зберегти режим всеосяжного та сталого припинення вогню. Ми робимо все, щоб просуватися вперед до закінчення війни», – наголосив президент.

Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн також обмінялися думками щодо розвитку ситуації в Білорусі. Співрозмовники констатували спільність підходів України та ЄС щодо вирішення політичної кризи в Білорусі.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: